🔒
There are new articles available, click to refresh the page.
Today — 5 February 2023Main stream

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 5016/2023 για τη Διεθνή Εμπορική Διαιτησία

4 February 2023 at 17:18
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 5016/2023 για τη Διεθνή Εμπορική ΔιαιτησίαΡυθμίσεις για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου - Προσφυγές συνταξιούχων: Επιπλέον Παράβολο 300 ευρώ θα πρέπει να καταθέσουν ιδιώτες διάδικοι.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 21/Α/4-2-2023 ο νόμος 5016/2023 με τίτλο «Διεθνής Εμπορική Διαιτησία - Ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» με το οποίο επανακαθορίζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει τον θεσμό της διεθνούς εμπορικής διαιτησίας (κατά βάση, επαναλαμβάνεται το υφιστάμενο πλαίσιο του ν. 2735/1999) και σε σχέση με τα ισχύοντα. Ο ν. 2735/1999 (Α' 167) καταργείται.

Νόμος 5016/2023 - ΦΕΚ 21/Α/4-2-2023

4 February 2023 at 16:52
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία - Ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις.

Στα αζήτητα 1 εκατ. εμβόλια γρίπης

Ρεπορτάζ

Η μειωμένη πρόθεση εμβολιασμού, η έλλειψη ενημέρωσης και πώς επηρέασαν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού - Τι δείχνει νέα έρευνα του ΕΚΠΑ

Ξεφουσκώνει σταδιακά το… κύμα του αντιγριπικού εμβολιασμού, με αποτέλεσμα όπως όλα δείχνουν περίπου 1 εκατ. δόσεις αντιγριπικών εμβολίων να μένουν στα αζήτητα. Κι όλα αυτά ενώ τα περασμένα πανδημικά έτη οι εμβολιασμοί έναντι της εποχικής γρίπης γνώρισαν στη χώρα μας ζήτηση-ρεκόρ. Εντούτοις, όπως προκύπτει από νέα έρευνα του ΕΚΠΑ, ακόμη και οι πλέον ευπαθείς πολίτες φαίνεται να έχουν φέτος πάθει «ανοσία» στον κίνδυνο που διατρέχουν, αποφεύγοντας τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό.

Είναι ενδεικτικό ότι από την ευαίσθητη «δεξαμενή» των πολιτών 65+ αλλά και νεότερων, οι οποίοι όμως πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, μόλις 39,4% δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιαστούν, ενώ 26,8% δήλωσαν αβέβαιοι και 33,9% απρόθυμοι. Είναι σημαντικό, δε, να υπογραμμιστεί πως ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι ο εμβολισμός τουλάχιστον του 75% των ηλικιωμένων.

Αναλυτικότερα η μελέτη, που εκπονήθηκε από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Vaccines», περιελάμβανε 254 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ή/και πάσχοντες από κάποιο χρόνιο νόσημα όπως άσθμα, διαβήτη, καρδιαγγειακό νόσημα, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νοσήματα του ήπατος, νευρολογικά νοσήματα, ασθενείς με HIV και ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.

Σε ό,τι δε αφορά τον χρόνο διεξαγωγής, τα δεδομένα συλλέχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ στις 3 Οκτωβρίου είχε ανακοινωθεί η δυνατότητα δωρεάν λήψης του εμβολίου κατά της γρίπης.

Ανάλυση

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως όλοι οι συμμετέχοντες είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το αρχικό σχήμα εμβολιασμού κατά της COVID-19. Επίσης, 64,6% των συμμετεχόντων είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και 89,8% είχαν ήδη λάβει και μία αναμνηστική δόση κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο πανδημικός ιός.

Οπως όμως προκύπτει από την περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι είχαν μεγαλύτερη οικογενειακή υποστήριξη ήταν και περισσότερο πρόθυμοι να εμβολιαστούν κατά της γρίπης τον χειμώνα του 2022. Επιπλέον, μεγαλύτερη πρόθεση εμβολιασμού εκδηλώθηκε και από τους συμμετέχοντες που είχαν λάβει μία αναμνηστική εμβολιαστική δόση κατά της COVID-19.

Στον αντίποδα, η πρόθεση εμβολιασμού κατά της γρίπης ήταν μειωμένη σε όσους είχαν εμφανίσει περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες έπειτα από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και σε όσους είχαν υποστεί μεγαλύτερη κόπωση εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού. Το αποτέλεσμα είναι εντούτοις να λαμβάνουν ένα υψηλό ρίσκο σοβαρής νόσησης, δεδομένου πως η γρίπη όπως και άλλοι αναπνευστικοί ιοί έκαναν φέτος ένα δυναμικό «come back», δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στα νοσοκομεία.

Παράγοντες

«Η εύρεση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση των ευπαθών ομάδων να εμβολιαστούν κατά της γρίπης είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προσεγγίσεις για θετικότερη στάση απέναντι στον εμβολιασμό», σημειώνεται στην έρευνα που φέρει τις υπογραφές των επ. καθηγητή Πέτρου Γαλάνη, υποψήφιας διδάκτορος Αγλαΐας Κατσιρούμπα, καθηγητριών Δάφνης Καϊτελίδου και Παναγιώτας Σουρτζή, επ. καθηγήτριας Ολγας Σίσκου και διδάκτορος Ολυμπίας Κωνσταντακοπούλου.

Και συνεχίζουν: «Απαιτείται η διαμόρφωση και η υιοθέτηση κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο την καλύτερη ενημέρωση για τα εμβόλια, την αύξηση της εμπιστοσύνης στις δημόσιες Αρχές και τους επιστήμονες υγείας και την αποτελεσματική διαχείριση των ψευδών ειδήσεων και των θεωριών συνωμοσίας».

Εν τω μεταξύ, μείωση στα κρούσματα COVID-19 και συγκυτιακού ιού (RSV) δείχνουν τα στοιχεία της νέας έκθεσης του ΕΟΔΥ. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο επταήμερο καταγράφεται πτωτική τάση στις εισαγωγές και στις διασωληνώσεις, με τους θανάτους εντούτοις να ανέρχονται σε 169 για το ίδιο χρονικό διάστημα. Αναφορικά, δε, με τη γρίπη η θετικότητα δεν έχει εμφανίσει σημαντική μεταβολή στην κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, από τα μέσα Οκτωβρίου, έχουν νοσηλευτεί 57 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι.

Υπουργείο Υγείας: Σε συναγερμό τα νοσοκομεία για την κακοκαιρία – Οι κατεπείγουσες οδηγίες και ο κίνδυνος για το οξυγόνο

Νέες οδηγίες στα νοσοκομεία από το υπουργείο Υγείας ώστε να προετοιμασθούν για την επερχόμενη κακοκαιρία

ΦΩΤΟ: αρχείου HR

Σε συναγερμό έχουν τεθεί τα δημόσια νοσοκομεία λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας. Ήδη από το πρωί πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας, ενώ στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου προκειμένου να συντονιστούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
Οι οδηγίες στα νοσοκομεία

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει τεθεί το ΕΚΑΒ ενώ στο πλαίσιο των προετοιμασιών, ασθενοφόρα βρίσκονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στους δρόμους της Αττικής ώστε εάν χρειασθεί να γίνουν μεταφορές ασθενών.

Ταυτόχρονα εστάλη σε όλα τα νοσοκομεία κατεπείγουσα οδηγία να είναι σε ετοιμότητα ώστε εάν χιονίσει όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, να υπάρχει πρόσβαση στις εισόδους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για να εισέρχονται τα οχήματα των ασθενών αλλά και τα ασθενοφόρα.

Σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου ζήτησαν από την Πυροσβεστική αλλά και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες να συμβάλουν ώστε να μείνουν ανοικτές οι είσοδοι των νοσοκομείων και ειδικά εκείνων που βρίσκονται στα Βόρεια Προάστεια της Αττικής ή γενικότερα σε περιοχές όπου μπορεί να χιονίσει.

Τα 4 νοσοκομεία στα οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα είναι:

Το Σισμανόγλειο
Το ΚΑΤ
Το Σωτηρία
Το «Άγιοι Ανάργυροι»
Ανησυχία για το οξυγόνο

Αυτό πάντως που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές είναι πώς θα γίνει η μεταφορά οξυγόνου στα νοσοκομεία εάν η χιονόπτωση κλείσει μεγάλες εθνικές οδικές αρτηρίες.

Να σημειωθεί ότι στα νοσοκομεία υπάρχει τακτικός εφοδιασμός με οξυγόνο, το οποίο γίνεται με φορτηγά μέσα από τις εθνικές οδούς.

Ο κίνδυνος είναι να αποκλεισθεί η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας και να μπλοκάρουν τα οχήματα οπότε και δεν θα μπορούν να μεταφέρουν το οξυγόνο στα νοσοκομεία.
Γι αυτό και το υπουργείο Υγείας ζήτησε τη συμβολή της αστυνομίας ώστε να διευκολυνθεί η διέλευσή τους έστω κι αν υπάρχει χιονόπτωση.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Αυξήθηκε η θνησιμότητα στην Ελλάδα λόγω οικονομικής κρίσης

Αποκαλυπτική είναι η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ αναφορικά με τη επίπτωση του καρκίνου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2020 αναμένονταν κατ’ εκτίμηση 62.500 νέες διαγνώσεις καρκίνου στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε προτυπωμένο κατά ηλικία δείκτη επίπτωσης 526 νέων περιστατικών ανά 100 000 άτομα, ο οποίος είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ωστόσο, η μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο ήταν βραδύτερη στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην ΕΕ. Συνολικά, ο καρκίνος στην Ελλάδα ευθυνόταν για έναν στους τέσσερις θανάτους το 2019, με τον καρκίνο του πνεύμονα να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από οποιονδήποτε τύπο καρκίνου.

Όπως αναφέρει το ευρωπαϊκό σύστημα ενημέρωσης για τον καρκίνο (ECIS) του Κοινού Κέντρου Ερευνών, βάσει των τάσεων συχνότητας εμφάνισης κατά τα έτη πριν από την πανδημία, το 2020 αναμένονταν στην Ελλάδα περίπου 62.500 νέα περιστατικά καρκίνου. Ο προτυπωμένος κατά ηλικία δείκτης επίπτωσης για όλες τις μορφές καρκίνου ήταν χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ, με 526 έναντι 559 περιστατικών ανά 100 000 άτομα. Ειδικότερα, οι τέσσερις συχνότεροι τύποι καρκίνου και για τα δύο φύλα αντιπροσωπεύουν το 50% όλων των καρκίνων: καρκίνος του πνεύμονα (14 %), του παχέος εντέρου (13%), του μαστού (12%), του προστάτη (10%) και της ουροδόχου κύστης (9%).

Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν ο κύριος τύπος καρκίνου στους άνδρες (19%), ακολουθούμενος από τον καρκίνο του προστάτη (18 %) και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης (14%).

Ο καρκίνος του μαστού ήταν ο κύριος τύπος καρκίνου στις γυναίκες (29%), ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (12%) και τον καρκίνο του πνεύμονα (9%).

Τα νέα περιστατικά καρκίνου στους άνδρες αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 20% κατά την περίοδο μεταξύ του 2020 και του 2040 (από 35 000 σε 44 000 περιστατικά) και κατά 12% στις γυναίκες (από 27 000 σε 30 000 περιστατικά), αντίστοιχα.

Το 2020 ο γαστρικός καρκίνος (του στομάχου) αναμενόταν να αντιπροσωπεύει το 3% των νέων περιστατικών καρκίνου στους άνδρες και το 2% στις γυναίκες και αντιστοιχούσε σε συνολικό ποσοστό θνησιμότητας 10 ανά 100 000 άτομα το 2019, τιμή που είναι παρόμοια με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Το μελάνωμα του δέρματος αναμενόταν να αντιπροσωπεύει το 2% των νέων περιστατικών καρκίνου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και το 2019 αντιστοιχούσε σε συνολικό ποσοστό θνησιμότητας 2 ανά 100 000 άτομα.

Όσον αφορά τον παιδιατρικό καρκίνο, το 2020 ο προτυπωμένος κατά ηλικία δείκτης επίπτωσης σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών ήταν 16 ανά 100 000 άτομα, τιμή που είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (15 ανά 100 000 άτομα).

Ο καρκίνος σημαντικός παράγοντας θνησιμότητας στην Ελλάδα

Αν και υπάρχουν ζητήματα συλλογής στοιχείων στην Ελλάδα, σε απόλυτους αριθμούς το 2019 ένας στους τέσσερις θανάτους σχετιζόταν με τον καρκίνο (31.000 από τους 125.000 θανάτους). Προτυπωμένο κατά ηλικία, το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο στην Ελλάδα το 2019 ήταν 241 θάνατοι ανά 100.000 άτομα, τιμή που είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ o οποίος ανήλθε σε 247 ανά 100 000 άτομα. Ωστόσο, κατά την τελευταία δεκαετία η μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο ήταν βραδύτερη στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην ΕΕ, ενώ η συνολική θνησιμότητα λόγω καρκίνου αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η ετήσια πιθανότητα πρόωρου θανάτου εξαιτίας οποιουδήποτε τύπου καρκίνου μειώθηκε οριακά από 7,6 % το 2000 σε 7,5 % το 2015, αλλά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε σχεδόν 8 % το 2030, ποσοστό που είναι πολύ υψηλότερο από το 5,1 % του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) 3.41 (ΠΟΥ, 2020). Η αποφευκτή πρόωρη θνησιμότητα συνδέεται με σημαντικές διαρθρωτικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων ζητήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό σε μονάδες διάγνωσης και θεραπείας, οι παρωχημένες υποδομές, ο κατακερματισμός των υπηρεσιών, η άνιση κατανομή των πόρων, η ανεπαρκής πρόληψη, η έλλειψη στρατηγικών και προγραμμάτων για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, καθώς και η αύξηση των παραγόντων κινδύνου στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της θνησιμότητας από καρκίνο, το υψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα παρατηρείται στην περιφέρεια Αττικής, η οποία περιλαμβάνει την πρωτεύουσα, την Αθήνα (255 θάνατοι ανά 100.000 άτομα το 2019, αριθμός που αφορά τα δύο φύλα και όλες τις ηλικίες).

Τα στοιχεία αυτά συνδέονται εν μέρει με τη συγκέντρωση νοσοκομείων στην εν λόγω περιφέρεια. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας παρατηρείται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία περιλαμβάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, τη Θεσσαλονίκη (250 θάνατοι ανά 100.000 άτομα).

Οι περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Ηπείρου παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά, με 201 και 206 ανά 100.000 άτομα, αντίστοιχα. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2000 και του 2018, τα χαμένα έτη αναμενόμενης ζωής λόγω κακοήθων νεοπλασμάτων σημείωσαν τη χαμηλότερη σχετική μείωση στις χώρες της ΕΕ, της τάξης του 10 % περίπου, ποσοστό που αντιστοιχούσε το 2019 σε 1.322 χαμένα έτη ζωής ανά 100. 000 άτομα έως την ηλικία των 75 ετών. Η σχετική μείωση ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες (14 %) απ’ ό,τι στις γυναίκες (4 %), με 1 599 και 1 074 χαμένα έτη ζωής το 2018, αντίστοιχα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα και του παχέος εντέρου κύριες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα

Το 2019 ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν η κύρια αιτία θανάτου από οποιονδήποτε τύπο καρκίνου στην Ελλάδα και ευθυνόταν για περίπου 59 θανάτους ανά 100 000 άτομα. Ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για το 5,7 % του συνόλου των θανάτων και εξακολουθεί να αποτελεί συνολικά την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τις καρδιακές και τις εγκεφαλοαγγειακές νόσους (ΕΛΣΤΑΤ, 2022). Η κατάσταση αυτή μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τον υψηλό επιπολασμό του καπνίσματος στον ελληνικό πληθυσμό. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελούσε ήδη την κυριότερη αιτία θνησιμότητας από καρκίνο το 2011, στοιχείο που υποδεικνύει ότι δεν είχαν θεσπιστεί ούτε μέτρα ούτε νομοθεσία για τη μείωση του καπνίσματος. Συγκριτικά, το μέσο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα στην ΕΕ μειώθηκε από 55 θανάτους ανά 100 000 άτομα το 2011 σε 50 θανάτους ανά 100 000 άτομα το 2019.

Η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου έχει σημειώσει ελαφρά αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία· ήταν η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο το 2019, με 22 θανάτους ανά 100 000 άτομα. Κατά την περίοδο μεταξύ του 2011 και του 2019, η θνησιμότητα από καρκίνο του παγκρέατος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12 % και η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά 5 %, ενώ τα ποσοστά αυτά παρουσίασαν μείωση σε ολόκληρη την ΕΕ. Η αύξηση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένου ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ανίχνευση και τη θεραπεία της συγκεκριμένης νόσου.

Παράγοντες κινδύνου και πολιτικές πρόληψης

Μολονότι το κάπνισμα στην Ελλάδα έχει μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το 2019 ένας στους τέσσερις ενήλικες κάπνιζε σε καθημερινή βάση, ποσοστό που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Επιπλέον, η δεκαετής περίοδος δημοσιονομικής λιτότητας επηρέασε σημαντικά τους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά τις φτωχότερες πληθυσμιακές ομάδες. Η κατάσταση αυτή υπονόμευσε τις προσπάθειες ελαχιστοποίησης της επίπτωσης παραγόντων κινδύνου που μπορούν να προληφθούν μέσω της υιοθέτησης πιο υγιεινού τρόπου ζωής και περιόρισε τα δημόσια προγράμματα πρόληψης του καρκίνου.

Έγκαιρη ανίχνευση

Λόγω του ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να αναπτύξει ολοκληρωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, σε συνδυασμό με τη σταθερή απουσία εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο, τα αποτελέσματα όσον αφορά την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά. Η συντριπτική πλειονότητα των εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου διενεργούνται σε ευκαιριακή βάση, ενώ μεγάλο μέρος τους πληρώνεται από τους ίδιους τους πολίτες. Κατά συνέπεια, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων χαμηλότερου και υψηλότερου εισοδήματος, καθώς και μεταξύ των αστικών και των πιο απομακρυσμένων περιοχών.

Επιδόσεις στην περίθαλψη του καρκίνου

Η πρόσβαση στην φροντίδα του καρκίνου στην Ελλάδα περιορίζεται από διάφορους παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας μετά από διαδοχικές δημοσιονομικές περικοπές λόγω των μέτρων λιτότητας, η απουσία εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο και εθνικού μητρώου καρκίνου, η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και τα κενά όσον αφορά την ιατρική εκπαίδευση στην ογκολογία. Οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής και οι καθυστερήσεις ωθούν τους ασθενείς να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα αναλαμβάνοντας μόνοι τους τα έξοδα. Ομοίως περιορισμένοι είναι οι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι για την παροχή υπηρεσιών ογκολογίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από άνιση κατανομή ανά τη χώρα και έλλειψη εναρμόνισης. Δεν εφαρμόζονται μηχανισμοί επιτήρησης, ενώ τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα της περίθαλψης είναι ελάχιστα. Τα ζητήματα αυτά δημιουργούν σημαντικά εμπόδια, ιδίως για τους περιθωριοποιημένους, τους υποεξυπηρετούμενους και τους απομονωμένους πληθυσμούς.
Yesterday — 4 February 2023Main stream

Γεράσιμος Σιάσος: Τι προσέχουμε, για να μην μας προδώσει η καρδιά μας στο κρύο

4 February 2023 at 18:05

Με αφορμή την επικείμενη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και το κρύο, είναι σημαντικό να λάβουμε τα μέτρα μας, ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις για την υγεία μας και ιδίως την καρδιά μας.

“Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν στο επερχόμενο «κύμα ψύχους» οι ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, με νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και τα μικρά παιδιά”, μας τονίζει ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Ο ανθρώπινος οργανισμός παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα. Όταν, όμως, οι περιβαλλοντικές συνθήκες ξεφεύγουν από αυτό, που είναι συνηθισμένο για κάθε πληθυσμό, μπορεί να παρατηρηθούν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Μελέτες έδειξαν ότι η πτώση της θερμοκρασίας και το πολύ κρύο αυξάνει τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία όπως και από καρδιαγγειακά συμβάντα. Η αύξηση των εμπραγμάτων μπορεί να φτάνει το 7% για κάθε 10ο C πτώση της θερμοκρασίας.

Πώς επιδρά το κρύο στο καρδιαγγειακό

Η έκθεση στο ψύχος και ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με σωματική καταπόνηση αυξάνουν το καρδιακό έργο και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα καρδιακής ισχαιμίας όπως θωρακικό πόνο αλλά ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επίσης ο οργανισμός για να προστατευτεί από το κρύο και να μειώσει τις απώλειες θερμότητας προκαλεί αγγειόσπασμο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αγγειακές αντιστάσεις αλλά και η αρτηριακή πίεση. Ο αγγειόσπασμος αυτός πέραν της αύξησης της αρτηριακής πίεσης με τις δυσμενείς επιδράσεις στην ίδια την καρδιά μπορεί να «επεκταθεί» και στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά επιδεινώνοντας προϋπάρχουσες στενώσεις των αγγείων σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.

Υπάρχουν, επίσης, δεδομένα που δείχνουν αύξηση της πηκτικότητας σε συνθήκες ισχυρού ψύχους με αναμενόμενη αύξηση και των θρομβωτικών επεισοδίων που μπορούν να εμφανιστούν είτε ως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είτε ως έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Τι να κάνουμε για να προφυλαχτούμε από το κρύο

Το πρωταρχικό μέσο προφύλαξης είναι η μείωση της έκθεσης στο ψύχος. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις μας, να φοράμε κατάλληλα ρούχα και όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε αυτό να γίνεται με όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες, με μείωση του χρόνου μετακίνησης και με την ελάχιστη σωματική καταπόνηση.

Οι ασθενείς με γνωστό καρδιολογικό ιστορικό δεν πρέπει να αμελούν την αγωγή τους. Ιδιαίτερα πρέπει να υπάρξει προσοχή για τα φάρμακα που λαμβάνονται για την υπέρταση καθώς μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της αγωγής.

Είναι σημαντικό επίσης να έχουμε λάβει τα προφυλακτικά μέτρα για προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού (όταν αυτό συνίσταται από τους ιατρούς μας), δηλαδή να έχουμε εμβολιαστεί για τον ιό της γρίπης, τον πνευμονόκοκκο και πλέον και έναντι της νόσου COVID-19.

Η κατανάλωση επίσης αλκοόλ δεν προστατεύει από την απώλεια θερμότητας αλλά μπορεί να την αυξήσει επιτείνοντας τις αιμοδυναμικές επιπτώσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό.

Σε κάθε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια ή δυσφορία για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ιατρό.

Καθώς λοιπόν οι επιδράσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών στο καρδιαγγειακό είναι σημαντικές, η σωστή προετοιμασία, η ενημέρωση και η εφαρμογή των προστατευτικών συμπεριφορών είναι απαραίτητη τόσο για τους υγιείς όσο και για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο.

  • Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας, ΄Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

Διαβάστε επίσης

Η άνιση πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας εμποδίζει την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου

Σήμα κινδύνου στέλνουν οι ΩΡΛ στους γονείς μικρών παιδιών για τις λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού

Το άρθρο Γεράσιμος Σιάσος: Τι προσέχουμε, για να μην μας προδώσει η καρδιά μας στο κρύο εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.

Καθηγητής Σιάσος: Τι να προσέχουμε για να μην μάς προδώσει η καρδιά μας στο κρύο

4 February 2023 at 17:43

Τι συμβουλές δίνει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ο οποίος υπηρετεί στη Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, του νοσοκομείου Σωτηρία.

Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» ο Θάνος Πλεύρης - Οι δράσεις του Υπ. Υγείας κατά του καρκίνου

Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» ο Θάνος Πλεύρης - Οι δράσεις του Υπ. Υγείας κατά του καρκίνου

Επίσκεψη στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου. 

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε σήμερα, 4 Φεβρουαρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, μαζί με τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, το Γενικό Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας».

Ο Υπουργός και η Γενική Γραμματέας συναντήθηκαν με τη διοίκηση, τους γιατρούς, αλλά και εκπροσώπους της Νοσηλευτικής, Ιατρικής και Διοικητικής υπηρεσίας και των Κλινικών. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό ευχαρίστησαν τον Υπουργό Υγείας για την επίσκεψη του.

world cancer day

Διαβάστε ακόμη=> Η Διοικήτρια του «Αγ. Σάββα» μιλά για το μέλλον των υπηρεσιών υγείας: «Μέσω του «Οίκοθεν», μεταφέρουμε μέρος του νοσοκομείου στο σπίτι»

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργος Υγείας Θάνος Πλεύρης «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επένδυσε στην πρόληψη και συνεχίζουμε τις δράσεις για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα των πολιτών. Ήδη άνω των 5.200 γυναικών έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα και ξεκινούν άμεσα τις θεραπείες τους. Η πρόληψη σώζει. Η χώρα μας πλέον διαθέτει οργανωμένα Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου και για πρώτη φορά η Πολιτεία προσεγγίζει τους πολίτες για να κάνουν τις βασικές εξετάσεις ώστε αν υπάρχει κάτι να εντοπιστεί».

Δράσεις του Υπουργείου Υγείας κατά του καρκίνου:

- Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον καρκίνο του μαστού. Ήδη έχουν γίνει περίπου 85.000 μαστογραφίες και περίπου 5.200 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο.
- Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων παχέος εντέρου
- Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων καρκίνου της μήτρας
- Μείωση του καπνίσματος μέσω αντικαπνιστικού νόμου και δράσεων για τη διακοπή του καπνίσματος.
- Εμβολιασμός HPV και στα αγόρια

- Καινοτόμες θεραπείες με ενίσχυση των κλινικών δοκιμών στα φάρμακα
- Ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω του προσωπικού γιατρού που θα παρακολουθεί την υγεία του πολίτη για έγκαιρη διάγνωση
- Οργανωμένο πλαίσιο για την κατ οίκον νοσηλεία για ογκολογικούς ασθενείς
- Ανακουφιστική Φροντίδα για πρώτη φορά στη χώρα μας

upourgeio 1.jpg

Διαβάστε σχετικά=> Hospital at home: «Έρχεται» νέο πρόγραμμα νοσηλείας στο σπίτι - Ποιους ασθενείς θα αφορά

upourgeio 2.jpg

Υποδομές για την υποστήριξη του σχεδίου κατά του καρκίνου στα Νοσοκομεία της Χώρας

 Ανέγερση Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη και μεταστέγαση του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου.
 Ανέγερση νέου κτιρίου για την επέκταση της Ογκολογικής Κλινικής και την ένταξη του Νέου Κέντρου Ακτινοθεραπείας συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

upourgeio 3.jpg

 Ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «H Σωτηρία»
 Προσθήκη νέας πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας Α.Π.Θ. στο Γ.Ν.Θ. "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ"
 Κατασκευή του κτιρίου Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»
 Δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο Γ’ κτήριο των κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης
 Λειτουργεί Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Θεσσαλονίκης Δωρεά του Κοινωφελούς Ίδρυματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

upourgeio 4.jpg

Διαβάστε επίσης=> Καρκίνος: Πώς θα πείτε στο παιδί σας ότι πάσχετε - Αυτές είναι οι «κατάλληλες» λέξεις

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σε κόκκινο συναγερμό το ΕΚΑΒ

4 February 2023 at 15:45
By: HR
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»:  Σε κόκκινο συναγερμό το ΕΚΑΒ

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα που σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ώρες και σε συνέχεια έκτακτης σύσκεψης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου έχει θέσει σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς. Προς την κατεύθυνση αυτή οι υγειονομικές δομές παρακαλούνται να προβούν …

HealthReport.gr

Η άνιση πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας εμποδίζει την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου

4 February 2023 at 15:39

Με κεντρικό σύνθημα το «CLOSE THE CARE GAP» «Να κλείσει το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία πραγματοποίησε εκδήλωση με ομιλίες για την Παγκόσμια Ημέρα καρκίνου νωρίτερα σήμερα στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur. Το highlight της εκδήλωσης, βέβαια, ήταν η συναυλία σε ελληνικό, έντεχνο και ροκ ήχο από το μουσικό σχήμα «Nikodimos Full Band», το οποίο έχει μέλη από το «Κύτταρο» (Πανελλήνιος Σύλλογος Ατόμων με Νεοπλασματική Ασθένεια κατά την Παιδική και Εφηβική ηλικία).

Εκ μέρους του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ), η Δρ. Ουρανία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών και Προϊσταμένη Εργαστηρίου Μοριακής Ιολογίας απεύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε την διεξαγωγή μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης στους χώρους του ΕΙΠ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο οποίος έθεσε το πρόταγμα «Να κλείσει το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου» καθώς έχει διαπιστωθεί εδώ και χρόνια πως η μη δίκαιη πρόσβαση των πολιτών στις απαραίτητες υπηρεσίες φροντίδας εμποδίζει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου. Τόνισε πως οι ανισότητες που υφίσταται οι καρκινοπαθείς σε όλες τις φάσεις της φροντίδας είναι ιδιαίτερα έντονες, όχι μόνο μεταξύ αναπτυγμένων και υποανάπτυκτων χωρών, αλλά και μέσα στην ίδια της χώρα μας και ανάμεσα στους συμπολίτες μας. Οι ανισότητες αυτές προκαλούνται από τις:

– άνισες δυνατότητες που υπάρχουν στην πρόσβαση σε υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης, διάγνωσης και θεραπείας εξαιτίας γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων ( μεγάλες πόλεις – ύπαιθρος),
– διαφορές της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των πολιτών,
– διακρίσεις που υφίστανται οι ηλικιωμένοι και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες,
– διαφορές στο βαθμό υιοθέτησης υγιεινών τρόπων ζωής εξ αιτίας της ελαττωμένης σχετικής ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης τμημάτων του πληθυσμού,
– συνεχιζόμενες προκαταλήψεις για τον καρκίνο από μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Ο κ. Φιλόπουλος τόνισε πως το σύστημα φροντίδας όχι μόνο δεν επαρκεί για να παράξει έγκυρη και έγκαιρη φροντίδα για όλους, αλλά έχει εμφανή πλέον σημάδια δυσλειτουργίας, πλήττοντας κυρίως τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Χαρακτηριστικά είπε πως το υγειονομικό προσωπικό δεν επαρκεί αριθμητικά και μετά από την πανδημία έχει υπερβολικά εξαντληθεί, μη δυνάμενο να αναπτύξει όλες τις ικανότητες που διαθέτει. Ο εξοπλισμός αλλού είναι πεπαλαιωμένος, αλλού σύγχρονος, αλλά μη αξιοποιούμενος. Η ποιότητα των ογκολογικών υπηρεσιών ούτε ελέγχεται ως όφειλε, ούτε ενισχύεται η συνεχής εκπαίδευση και πιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκ μέρους του προσωπικού και των υγειονομικών δομών.

Σύνθετες οι επιπτώσεις του καρκίνου στο άτομο και την οικογένεια

Στη συνέχεια, ανέφερε πως ο καρκίνος δεν είναι μόνο μία διαταραχή της σωματικής υγείας. Η εμφάνιση του συνοδεύεται από αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία, στην κοινωνική θέση, στην επαγγελματική και οικονομική σταθερότητα των ασθενών και επιβιωσάντων. Δημιουργεί σειρά προβλημάτων στις οικογένειες, στην κοινωνία και στην οικονομία. Προβλήματα που θα ενταθούν με την γήρανση του πληθυσμού της χώρας και την αύξηση των μοναχικών ηλικιωμένων με παιδιά που δεν βρίσκονται κοντά τους.

Τέλος, τόνισε πως η δίκαιη και σωστή φροντίδα του καρκίνου απαιτεί συνολική αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που δημιουργούνται. Για αυτό τον σκοπό δεν αρκεί μόνο η ενεργή και δίκαιη παρέμβαση της Πολιτείας, αλλά απαιτεί και τη συμβολή όλης της κοινωνίας. Κράτος και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, παρά τις ιδιαίτερες αδυναμίες και ανεπάρκειες τους, πρέπει σοβαρά να επικεντρωθούν στη δίκαιη παροχή φροντίδας. Στη μείωση του χάσματος που προκαλούν οι υφιστάμενες ανισότητες.

Θετικό σημάδι η μείωση της θνητότητας

Στη συνέχεια πήρε το λόγο, ο Δρ. Πανόπουλος Χρήστος, διευθυντής Παθολόγος –Ογκολόγος, ο οποίος είπε πως η μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο κατά την τελευταία 30ετία, αν και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, οφείλεται πρωτίστως στην ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας, που οδήγησαν στην κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου και την ραγδαία πρόοδο στην θεραπεία με την συνεχή ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπευτικών μεθόδων και νέων «έξυπνων» φαρμάκων.
Στην ομιλία του ανέφερε πως ο καρκίνος σήμερα θεωρείται γενετική νόσος και η ανάπτυξη των θεραπειών με κυτταρικό στόχο (Στοχεύουσες θεραπείες) αποτέλεσαν την αρχή για την ανάπτυξη της Ιατρικής Ακριβείας. Οι στοχεύουσες θεραπείες τόνισε πως αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον γιατί οδηγούν σε θεραπείες «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα του κάθε ασθενούς. Στην συνέχεια είπε πως η εξατομικευμένη Ογκολογία, εκτός από τις στοχεύουσες θεραπείες, περιλαμβάνονται και άλλοι τρόποι θεραπείας όπως η Ανοσοθεραπεία, που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων. Η Ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται σήμερα με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση ορισμένων τουλάχιστον κακοηθειών όπως το μελάνωμα, ο καρκίνος του πνεύμονα κ.ά. με τις ενδείξεις της να αυξάνονται συνεχώς.
Ωστόσο, στην πορεία προς την εξατομίκευση της θεραπείας και την Ογκολογία Ακριβείας, ανακύπτουν προκλήσεις και προβληματισμοί όπως το υψηλό κόστος των νέων θεραπειών σε σχέση με το όφελος, ο κατάλληλος σχεδιασμός των κλινικών μελετών, η συλλογή και ερμηνεία των πολλών «μεγάλων δεδομένων» (Big Data) κ.ά. Η ίση πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες για όλους αποτελεί μέγιστη πρόκληση και η βελτίωση των διαδικασιών έγκρισης των ακριβών νέων φαρμάκων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη και για την χώρα μας. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως η συνεχής έρευνα και οι συνεχείς εξελίξεις είναι γοητευτικές για όλους όσοι ασχολούνται με τον καρκίνο, αλλά και ευεργετικές για τον απλό ασθενή, που μπορεί πλέον να ελπίζει στην μακρά επιβίωση και γιατί όχι στην ίαση. Επομένως, κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία για το μέλλον.

Αναγκαιότητα ελεύθερης πρόσβασης στη θεραπεία του Πόνου

Η κ. Ιωάννα Σιαφάκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Θεραπείας του πόνου του ΕΚΠΑ υπερθεμάτισε την αναγκαιότητα πρόσβασης του καρκινοπαθούς στη θεραπεία του Πόνου και την παρηγορική φροντίδα, ως ανθρώπινο δικαίωμα και απαραίτητο στοιχείο για την καθολική υγειονομική κάλυψη. Δυστυχώς, η Θεραπεία Πόνου & Παρηγορική Αγωγή είναι μια ευρέως παραμελημένη περιοχή του ελληνικού συστήματος υγείας με αποτέλεσμα οι Έλληνες ασθενείς και οι οικογένειές τους να μην έχουν την Υποστήριξη που χρειάζονται. Ένα από τα σοβαρά εμπόδια για την ανάπτυξη Παρηγορικής Θεραπείας είναι η μη κατανόηση τι είναι και πώς υποστηρίζει τους ανθρώπους που ζουν με απειλητικές και περιοριστικές ασθένειες, καθώς και τις οικογένειες και τους φροντιστές
Η Δρ. Σιαφάκα επεσήμανε πως τα Ιατρεία Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας λειτουργούν εδώ και 30 χρόνια από τα αναισθησιολογικά τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας μας και είναι πάγιο αίτημα της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. να προστατεύσει η Πολιτεία το δικαίωμα των πολιτών στη δωρεάν περίθαλψη εντός του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι ασθενείς που χρήζουν Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας, δεν είναι ασθενείς δεύτερης κατηγορίας και δεν αποτελεί πολυτέλεια το δικαίωμά τους να λαμβάνουν υπηρεσίες παρηγορικής φροντίδας εντός του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ασθενών και θεραπευτικές παρεμβάσεις

Μετά, πήρε το λόγο η κ. Κούτρα Μαρία, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας Ψυχολόγος του ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο της ΕΑΕ. Οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο είναι μια πραγματικότητα αδιαμφισβήτητη που επηρεάζει σημαντικά τις θεραπευτικές παρεμβάσεις. Η αντιμετώπιση της ασθένειας ως μια ρήξη στην προσωπική ιστορία του ασθενή απαιτεί μια εξαιρετικά εξειδικευμένη και εξατομικευμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη τόσο του ίδιου όσο και του οικογενειακού και συνοδού περιβάλλοντος, στα διάφορα στάδια της ασθένειας.

Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας έχει διαμορφώσει μια καινούρια κατάσταση χρονιότητας της ασθένειας γεγονός που προσδίδει καινούρια δυναμική στη σχέση του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού με τους ασθενείς του. Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Η ψυχοκοινωνική ογκολογία αποτελεί ένα κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών με αυξανόμενες ανάγκες συστηματικής έρευνας και απαιτητικής εκπαίδευσης των επιστημόνων της ψυχικής υγείας. Το ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο. φιλοδοξεί με τις δράσεις του στην υποστήριξη, την εκπαίδευση και την έρευνα, να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις αυτού του κλάδου όπως αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Τέλος, ο πρόεδρος του Κυττάρου, Κυριάκος Στενός, σημείωσε στην ομιλία του πως τα τελευταία έτη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την επιβίωση των ατόμων που πάσχουν από νεοπλασματική ασθένεια κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι επιβιώσαντες από καρκίνο να αυξάνονται σημαντικά ετησίως. Ωστόσο, η πλειοψηφία θα εμφανίσει κάποια επιπλοκή, άμεσα συνδεδεμένη με την ασθένεια Η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των επιπλοκών μπορεί να εξασφαλίσει μια μακροχρόνια και ικανοποιητική ποιότητα ζωής. Το ζήτημα της δίκαιης μεταχείρισης των ατόμων αυτών είναι πολυεπίπεδο και πολυπαραγοντικό. Ιατρεία παρακολούθησης, μονάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, προγράμματα συνηγορίας , επαγγελματικής εκπαίδευσης και προσανατολισμού των επιβιωσάντων από καρκίνο στη παιδική ή εφηβική ηλικία είναι παραπάνω από απαραίτητα χωρίς γεωγραφικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, φυλετικούς και έμφυλους περιορισμούς.
Οι επιβιώσαντες από καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία έχουμε:
– δικαίωμα στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας,
– δικαίωμα στην μακροχρόνια ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα,
– δικαίωμα στην ελπίδα,
– δικαίωμα στη ζωή.

Διαβάστε επίσης

Δ. Δέμος: Οι νέες επενδύσεις, η δουλειά με την οικογένεια και το κοινωνικό πρόσωπο της DEMO ΑΒΕΕ

Σήμα κινδύνου στέλνουν οι ΩΡΛ στους γονείς μικρών παιδιών για τις λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού

Το άρθρο Η άνιση πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας εμποδίζει την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.

Δ. Δέμος: Οι νέες επενδύσεις, η δουλειά με την οικογένεια και το κοινωνικό πρόσωπο της DEMO ΑΒΕΕ

Για τις νέες επενδύσεις, που «τρέχουν» αυτή την περίοδο και υπόσχονται να αλλάξουν τη φαρμακευτική αγορά, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, μιλάει στο Table for Two διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας DEMO ΑΒΕΕ Δημήτρης Δέμος.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο του νοσοκομειακού φαρμάκου και είναι κυρίως γνωστή για τα ενέσιμα προϊόντα, ενώ ξεχωρίζει και για την εξαγωγική της δραστηριότητα. Εξάγει το 85% της παραγωγής της σε 85 χώρες του κόσμου.

To HUB στην Τρίπολη

Η DEMO ΑΒΕΕ ετοιμάζει ένα HUB στην Τρίπολη, ένα Κέντρο Καινοτομίας.

«Η παραγωγή πρώτων υλών για πρώτη φορά στην Ελλάδα – πρώτων υλών χημικής προέλευσης – και υπάρχει και μια δεύτερη δραστηριότητα η παραγωγή βιοτεχνολογικών προϊόντων, επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το νέο Campus στην Τρίπολη περιλαμβάνει κυρίως νέες κατηγορίες φαρμάκων», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Δέμος.

Σε σχέση με την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα γενόσημα φάρμακα, ο κ. Δέμος αναφέρει ότι ο κόσμος όλο και περισσότερο αντιλαμβάνεται την αξία των ελληνικών προϊόντων. Εκφράζει, δε, την απογοήτευσή του, που σε τόσες χώρες τα ελληνικά φάρμακα χαίρουν μεγάλης εμπιστοσύνης και στην Ελλάδα κάποιοι ακόμη δυσπιστούν.

Όσο για το ότι συνεργάζεται στενά με τα αδέλφια του για την εταιρεία και τις προκλήσεις, τις οποίες ενέχει αυτή η συνεργασία, απαντά χαριτολογώντας ότι η δουλειά δεν λείπει ποτέ ούτε από τα οικογενειακά τραπέζια τις Κυριακές.

Η DEMO ΑΕΒΕ διακρίνεται για την κοινωνική της συνεισφορά και για το κοινωνικό της πρόσωπο. Ένα πράγμα, που κρατά ο κ. Δέμος από τον πατέρα του Σταύρο Δέμο, ιδρυτή της φαρμακοβιομηχανίας είναι ότι η εταιρεία δεν είναι τα κτίρια ή τα μηχανήματα, αλλά οι άνθρωποι. «Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι κάτι, που πάντα πρέπει να το προσέχουμε».

Για το μυστικό της επιτυχίας ο διευθύνων σύμβουλος της DEMO είναι σαφής: «Δεν υπάρχει τύχη, η τύχη έρχεται μόνο, όταν κάνεις πολλή δουλειά».

Πηγή: mononews.gr

Διαβάστε επίσης

Σήμα κινδύνου στέλνουν οι ΩΡΛ στους γονείς μικρών παιδιών για τις λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισκέφτηκε το Αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”

Το άρθρο Δ. Δέμος: Οι νέες επενδύσεις, η δουλειά με την οικογένεια και το κοινωνικό πρόσωπο της DEMO ΑΒΕΕ εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Να ανακληθούν οι απολύσεις εργαζόμενων και συνδικαλιστών στην ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Αιφνιδιαστικά και μέσω email απολύθηκαν επτά εργαζόμενοι στην εταιρεία ΔΕΠΑ Υποδομών. Οι συνάδελφοι εργάζονται με το καθεστώς της εικονικής εργολαβίας στον Όμιλο ΔΕΠΑ από 3 έως και 20 χρόνια. Έβαλαν πλάτη για να ολοκληρωθούν όλα τα επιχειρηματικά σχέδια του Ομίλου, συμβάλλοντας με την υψηλή τους εξειδίκευση και την εμπειρία τους. Το αποτέλεσμα ήταν, μετά από […]

The post ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Να ανακληθούν οι απολύσεις εργαζόμενων και συνδικαλιστών στην ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ appeared first on Εργολαβικοί Εργαζόμενοι.

Βήτα αποκλειστές: Πώς επιδρούν τα αντιυπερτασικά φάρμακα στην ψυχική υγεία

4 February 2023 at 14:00
Οι βήτα αποκλειστές ή αναστολείς χρησιμοποιούνται σήμερα κατά της υπέρτασης, της στηθάγχης, των οξέων καρδιαγγειακών περιστατικών, της καρδιακής ανεπάρκειας, της…

Περισσότερα...

Σήμα κινδύνου στέλνουν οι ΩΡΛ στους γονείς μικρών παιδιών για τις λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού

4 February 2023 at 13:59

Σήμα κινδύνου στους γονείς μικρών παιδιών στέλνουν οι ΩΡΛ για τις λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού που βρίσκονται σε έξαρση, καθώς τo 5 με 13% απ΄ αυτές οφείλονται σε ιούς που προκαλούν ιγμορίτιδα και ρινοκολπίτιδα. Γι’ αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα και να οδηγήσουν έγκαιρα το παιδί στον ωτορινολαρυγγολόγο ή στον παιδίατρο.

Λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού – Ιγμορίτιδα

«Η ιγμορίτιδα στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα στην αρχή, αλλά και πολύ δύσκολα αν αργήσει η έναρξη της θεραπείας», αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει

«Είναι μία νόσος με πολλές αιτιολογίες και χρειάζεται πείρα τόσο στη σωστή και έγκαιρη διάγνωση, όσο και στην κατάλληλη θεραπεία. Είναι δε σημαντική η άμεση παραπομπή από τον παιδίατρο στον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο».

Η ιγμορίτιδα είναι φλεγμονή των κόλπων που βρίσκονται στο πρόσωπο. Φλεγμαίνουν όμως και οι υπόλοιποι κόλποι (μετωπιαίοι, σφηνοειδείς και ηθμοειδείς) και ουσιαστικά το σύνολο της μύτης. Γι’ αυτό το λόγο συνήθως μιλάμε για ρινοκολπίτιδα. «Έχουμε δυο μορφές, την οξεία και την χρόνια ιγμορίτιδα» εξηγεί ο κ. Αρτόπουλος

Οξεία ιγμορίτιδα

Εμφανίζεται συνήθως μετά από ένα κοινό κρυολόγημα. Είναι ιογενούς αιτιολογίας, αλλά μπορεί και να εξελιχθεί σε βακτηριδιακή και μπορεί να διαρκέσει 10-14 ημέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

παχύρευστες βλεννοπυώδεις εκκρίσεις από τη μύτη,
μπούκωμα στη μύτη,
πυρετό,
βήχα,
πονοκέφαλο.

Χρόνια ιγμορίτιδα

Τα επεισόδια της χρόνιας ιγμορίτιδας μπορούν να εμφανιστούν 4-6 φορές το χρόνο και η διάρκειά τους ξεπερνά συνολικά τις 12 εβδομάδες. Μπορεί να συνοδεύεται από:

ρινικούς πολύποδες (σπάνιοι στα παιδιά),
από αλλεργίες, άσθμα,
ανοσοανεπάρκεια,
κυστική ίνωση,
γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
και άλλες σπανιότερες παθήσεις.

«Γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαία η στενή συνεργασία του ωτορινολαρυγγολόγου και του παιδιάτρου σε επίπεδο τόσο διάγνωσης όσο και θεραπείας της νόσου που ταλαιπωρεί το παιδί και τους γονείς του» αναφέρει ο κ. Αρτόπουλος.

Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα

Η πρόληψη σε κάθε νόσημα είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία, αν όχι σημαντικότερη. Στο πλαίσιο αυτό, τρία είναι τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν:

1. Η υγιεινή της μύτης θα πρέπει να αποτελεί καθημερινή υπόθεση, με τη χρήση του φυσιολογικού ορού σε πρώτο πλάνο.

2. Το σπίτι θα πρέπει να μην έχει οσμές από τσιγάρο. Οι καπνιστές γονείς θα πρέπει να βρουν κάποιον τρόπο ώστε η ατμόσφαιρα στο σπίτι να παραμένει καθαρή.

3. Η ανακάλυψη των αλλεργιογόνων αυτών που πιθανώς να ευθύνονται για την ανάπτυξη της αλλεργικής ρινίτιδας με ειδικά τεστ.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία

Στην οξεία ιγμορίτιδα χορηγούνται:

Πολλά υγρά, ούτως ώστε να ρευστοποιούνται και να αποβάλλονται οι βλέννες ευκολότερα,
Φυσιολογικός ορός και αποσυμφορητικά από τη μύτη ώστε να παραμείνει ανοικτή και να μην αναπνέει το παιδί από το στόμα,
Αντιβιοτικά φάρμακα από του στόματος για 10-14 ημέρες είναι η θεραπεία εκλογής,
Σε περίπτωση γνωστής αλλεργικής ρινίτιδας θα πρέπει να χορηγηθεί συμπληρωματικά και ένα αντιισταμινικό φάρμακο

Στη χρόνια ιγμορίτιδα:

Η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 6 εβδομάδες.
Ισότονα και υπέρτονα διαλύματα ορού (πλύσεις) μπορούν να μειώσουν τις ρινικές εκκρίσεις και το οίδημα.
Η τοποθέτηση τοπικών κορτικοστεροειδών και συμφορητικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 7-10 ημέρες, όχι όμως για μεγαλύτερο διάστημα.
Η αντιμετώπιση τόσο της αλλεργικής ρινίτιδας όσο και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ως αιτιών της νόσου, αποτελεί το σημείο κλειδί για την αντιμετώπιση της χρόνιας ιγμορίτιδας.
Η χειρουργική αντιμετώπιση αφορά στις περιπτώσεις εκείνες όπου αποτυγχάνει η συντηρητική-φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε επίσης

Επίτροπος Κυριακίδου: “Απαράδεκτες οι ανισότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου”

Workshop για την ενίσχυση δεξιοτήτων των Επαγγελματιών Υγείας με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

Το άρθρο Σήμα κινδύνου στέλνουν οι ΩΡΛ στους γονείς μικρών παιδιών για τις λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.

ΔΗΣΥ και ΔΑΚΕ αρνήθηκαν να γίνουν πανελλαδικές κινητοποιήσεις για την επαναφορά των εργολάβων

Την εβδομάδα που μας πέρασε, σε πολλές ειδησεογραφικές σελίδες κυκλοφόρησε η είδηση ότι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ απολύονται 6000 εργαζόμενοι ΣΟΧ για να μπουν εργολάβοι στα Νοσοκομεία . Όμως σχετική ανακοίνωση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ δεν είχε εκδοθεί γιατί διαφωνούσε η ΔΑΚΕ,  και η ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ) δεν ζήτησε την έγκριση των υπόλοιπων παρατάξεων. Έτσι, για να μην εκτεθεί η ΔΑΚΕ, ανέλαβε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ να εκδώσει μια προσωπική ανακοίνωση, την οποία πολλές ιστοσελίδες την παρουσίασαν ως ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ χωρίς να είναι (δείτε σχετικό δημοσίευμα ΕΔΩ).

Αφορμή της ανακοίνωσης του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ αποτέλεσε η περίπτωση του Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπου απολύονται 19 καθαρίστριες με συμβάσεις ΣΟΧ για να μπει εργολάβος (δείτε ΕΔΩ). Όμως αντίστοιχη στάση  δεν είχε υπάρξει στην περίπτωση των εργαζομένων ΣΟΧ στο Νοσοκομείο Αθηνών “Σωτηρία” στις αρχές του έτους, όπου ούτε η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, ούτε η ηγεσία του τοπικού σωματείου (πρόσκειται στη ΔΑΚΕ) εργαζομένων αντέδρασαν.

Αυτό όμως που δεν είναι ευρύτερα  γνωστό, είναι ότι στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ στις 17 Ιανουαρίου, η εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος Υγειονομικών για την Ανατροπή πρότεινε να λάβει απόφαση η Εκτελεστική Επιτροπή για πανελλαδική ημέρα δράσης μέσα στον Ιανουάριο ενάντια στις απολύσεις των ΣΟΧ και στην επαναφορά των εργολάβων. Ενώ όμως όλες οι άλλες παρατάξεις δέχτηκαν την πρόταση του ΕΚΥΑ, η παράταξη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ (ΔΗΣΥ) και η ΔΑΚΕ δεν δέχτηκαν την πρόταση, με αποτέλεσμα να απορριφθεί.

Δεν έχει βέβαια κανείς την αυταπάτη ότι από μόνο μία πανελλαδική ημέρα δράσης θα μπορούσε να ανασχεθεί η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για επαναφορά των εργολάβων. Όμως θα ήταν μια ευκαιρία να αναδειχθεί πανελλαδικά το ζήτημα, να αφυπνιστούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία και να πιεστούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

Η απόρριψη της πρότασης από τις δύο παρατάξεις δείχνει ότι η ΔΑΚΕ ασκεί φανερά κυβερνητικό συνδικαλισμό, ενώ το ίδιο κάνει συγκαλυμμένα και η ΔΗΣΥ λόγω του εναγκαλισμού της με τη ΔΑΚΕ για την εκλογή κοινού προεδρείου.

Βεβαίως ο λόγος πλέον ανήκει στους εργαζόμενους και στις ηγεσίες των σωματείων που θα πρέπει να οργανώσουν μόνοι τους κινητοποιήσεις για το θέμα, αφού η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ το αρνείται.

The post ΔΗΣΥ και ΔΑΚΕ αρνήθηκαν να γίνουν πανελλαδικές κινητοποιήσεις για την επαναφορά των εργολάβων first appeared on Ygeionomikoi.gr.

Καρκίνος: Πώς θα πείτε στο παιδί σας ότι πάσχετε - Αυτές είναι οι «κατάλληλες» λέξεις

Καρκίνος: Πώς θα πείτε στο παιδί σας ότι πάσχετε - Αυτές είναι οι «κατάλληλες» λέξεις

Η είδηση που αφορά μια διάγνωση καρκίνου και οι συνέπειές της μπορεί να είναι κάτι δύσκολο για όλη την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών.

Πώς μπορείτε να τους μιλήσετε γι αυτό; Πρέπει να τους τα πείτε όλα;

Η απόκρυψη των κακών ειδήσεων για το καλό τους δεν είναι λύση γιατί τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν όταν κάτι δεν πάει καλά.

Θα αρχίσουν να φαντάζονται κάθε λογής πράγματα για να εξηγήσουν τις αλλαγές που παρατηρούν μέσα στην οικογένεια.

Τα παιδιά έχουν επίσης πολύ καλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίζουν την αλήθεια από ό,τι συχνά νομίζετε. Προσαρμόζονται επίσης, καλύτερα στις αλλαγές όταν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.

Πως να μιλήσετε για τον καρκίνο στο παιδί σας

Δώστε χρήσιμες πληροφορίες: χρησιμοποιήστε τις σωστές λέξεις όπως «καρκίνος» ή «χημειοθεραπεία».

Αυτό που είναι σημαντικό, εκτός από την επιλογή των λέξεων, είναι να καταλάβει το παιδί ότι ο καρκίνος είναι μια συγκεκριμένη και μάλλον σοβαρή ασθένεια που απαιτεί κατάλληλη θεραπεία.

Ενημερώστε τα παιδιά για τη διάγνωση, τη θεραπεία και τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η συζήτηση για τη θεραπεία είναι απαραίτητη. Αυτό καθησυχάζει το παιδί για το τι γίνεται για τη φροντίδα του γονέα του.

Γενικά, αυτές οι λίγες πληροφορίες είναι αρκετές στην αρχή.

mommy son.jpg

Ένας «χρυσός» κανόνας: Πείτε την αλήθεια αλλά φιλτράρετέ την έτσι ώστε, ο όγκος και η πολυπλοκότητα των πληροφοριών να είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού.

Εάν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, ίσως είναι καλύτερο να τα ενημερώσετε αρχικά όλα μαζί.

Στη συνέχεια, μπορείτε να το συζητήσετε ξανά με κάθε παιδί ξεχωριστά, ώστε να λάβετε υπόψιν την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία κάθε παιδιού.

Μιλήστε επίσης για τις επιπτώσεις της θεραπείας σας στην καθημερινή τους ζωή: π.χ. πείτε «Δεν μπορώ να σε πάω αύριο στο σχολείο γιατί πρέπει να πάω στο νοσοκομείο για τη θεραπεία μου».

Καθησυχάστε το παιδί ότι πάντα θα είναι κάποιος δίπλα του. Εξηγήστε ότι η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, που δεν είναι συμπτώματα της νόσου. Καθησυχάστε το, πείτε στο παιδί σας ότι δεν φταίει για την ασθένειά σας. Εξηγείστε επίσης ότι ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός.

Επίσης, είναι σημαντικό να επισημάνετε ότι λόγω της ασθένειας, ενδέχεται να είστε πιο κουρασμένος ή ευερέθιστος από το συνηθισμένο.

 

Ακόμα, μια κουβέντα σχετικά με τα συναισθήματα που μπορεί να βιώνει το παιδί σας και το πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη. Ένα παιδί έχει το δικαίωμα να αισθάνεται θλίψη ή θυμό.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι σημαντικό το παιδί σας να μπορεί να διατηρήσει μια συγκεκριμένη ρουτίνα, με δραστηριότητες που του αρέσουν, αλλά και σύμφωνα με τους συνήθεις οικογενειακούς κανόνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το να υποστηρίζετε το παιδί σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ενθαρρύνετέ το να κάνει ερωτήσεις.

Είναι αναγκαίο το παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να μιλήσει γι'αυτό που θέλει. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι θα το ενημερώνετε πάντα για σημαντικά θέματα.

Τέλος, μπορεί να είναι χρήσιμο να ενημερώσετε τους δασκάλους τους προπονητές και άλλους υπεύθυνους των δραστηριοτήτων του παιδιού σας σχετικά με την ασθένειά σας, καθώς λόγω της ιδιότητάς τους, μπορούν να παρατηρούν τυχόν ασυνήθιστη συμπεριφορά.

Μην διστάσετε να κάνετε όλες τις ερωτήσεις σας και επίσης να ζητήσετε συμβουλές από την ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί στο νοσοκομείο, σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας με το παιδί σας.

 

Δείτε πώς θα απολαύσετε μια διαδραστική περιήγηση στο Ιερό των Δελφών

4 February 2023 at 12:56

Απολαύστε μια Διαδραστική Περιήγηση στο Ιερό των Δελφών στη Θόλο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου»! Η νέα Διαδραστική Περιήγηση στο Ιερό των Δελφών στη Θόλος Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου» αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για όλους.

Επισκεφθείτε τη «ΘΟΛΟ» και ταξιδέψτε στο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, στο πανελλήνιο ιερό των Δελφών, στον ομφαλό της Γης. Η ιστορία των Δελφών χάνεται στην προϊστορία και στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά στον ιερό χώρο των Δελφών, να γνωρίσουν και να θαυμάσουν από κοντά τα σημαντικότερα μνημεία και κτήριά του.

Οι νέες τεχνολογίες μας “ταξιδεύουν”

Μια συναρπαστική διαδραστική ξενάγηση, που πραγματοποιείται «ζωντανά» από τις Μουσειοπαιδαγωγούς του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και αποτελεί μια, ακόμη, μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους
Η ανασύνθεση του ιερού, όπως παρουσιάζεται στη «Θόλο», βασίζεται στη διεξοδική περιγραφή του Παυσανία, του 2ου αιώνα μ.Χ, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των ανασκαφών.

Μια συναρπαστική διαδραστική ξενάγηση, που πραγματοποιείται «ζωντανά» από τις Μουσειοπαιδαγωγούς του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και αποτελεί μια, ακόμη, μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.

Για τις ημέρες και ώρες προβολών επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://hellenic-cosmos.gr/.

Προκειμένου να πραγματοποιούνται οι εκάστοτε προγραμματισμένες προβολές στη «ΘΟΛΟ» Εικονικής Πραγματικότητας πρέπει να συμπληρώνεται ένας ελάχιστος αριθμός 10 (δέκα) ατόμων. Για το λόγο αυτό, πριν την επίσκεψή σας στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σας προτρέπουμε προηγουμένως να καλείτε στο τηλέφωνο 212 254 0000 για την ενημέρωσή σας.

Θόλος Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου»

Πειραιώς 254, Ταύρος

212 254 0000

Διαβάστε επίσης

Επίτροπος Κυριακίδου: “Απαράδεκτες οι ανισότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου”

Workshop για την ενίσχυση δεξιοτήτων των Επαγγελματιών Υγείας με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

Το άρθρο Δείτε πώς θα απολαύσετε μια διαδραστική περιήγηση στο Ιερό των Δελφών εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.

Τι μπορούμε να κάνουμε αν δεν δουλεύει μια δίαιτα

4 February 2023 at 12:00

Είτε επειδή η συγκεκριμένη δίαιτα δεν είναι αποτελεσματική για εμάς ίτε επειδή δεν μπορούμε να την κάνουμε συνήθεια, υπάρχουν τρόποι να σώσουμε μια τέτοια κατάσταση.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και ο Θάνος Πλεύρης επισκέφτηκε το Αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”

4 February 2023 at 11:51

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε σήμερα, 4 Φεβρουαρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, μαζί με τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, το Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών “Άγιος Σάββας”.

Ο Υπουργός και η Γενική Γραμματέας συναντήθηκαν με τη διοίκηση, τους γιατρούς, αλλά και εκπροσώπους της Νοσηλευτικής, Ιατρικής και Διοικητικής υπηρεσίας και των Κλινικών. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό ευχαρίστησαν τον Υπουργό Υγείας για την επίσκεψη του.

Θ. Πλεύρης: Οι δράσεις για την πρόληψη

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης: “η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επένδυσε στην πρόληψη και συνεχίζουμε τις δράσεις για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα των πολιτών. Ήδη άνω των 5.200 γυναικών έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα και ξεκινούν άμεσα τις θεραπείες τους. Η πρόληψη σώζει. Η χώρα μας πλέον διαθέτει οργανωμένα Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου και για πρώτη φορά η Πολιτεία προσεγγίζει τους πολίτες για να κάνουν τις βασικές εξετάσεις ώστε αν υπάρχει κάτι να εντοπιστεί”.

Δράσεις του Υπουργείου Υγείας που υλοποιούνται και έργα που έχουν δρομολογηθεί κατά του καρκίνου:

– Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον καρκίνο του μαστού. Ήδη έχουν γίνει περίπου 85.000 μαστογραφίες και περίπου 5.200 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο.

– Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων παχέος εντέρου

– Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων καρκίνου της μήτρας

– Μείωση του καπνίσματος μέσω αντικαπνιστικού νόμου και δράσεων για τη διακοπή του καπνίσματος.

– Εμβολιασμός HPV και στα αγόρια

– Καινοτόμες θεραπείες με ενίσχυση των κλινικών δοκιμών στα φάρμακα

– Ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω του προσωπικού γιατρού που θα παρακολουθεί την υγεία του πολίτη για έγκαιρη διάγνωση

– Οργανωμένο πλαίσιο για την κατ οίκον νοσηλεία για ογκολογικούς ασθενείς

– Ανακουφιστική Φροντίδα για πρώτη φορά στη χώρα μας

Υποδομές για την υποστήριξη του σχεδίου κατά του καρκίνου στα Νοσοκομεία της Χώρας

 Ανέγερση Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη και μεταστέγαση του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου.

 Ανέγερση νέου κτιρίου για την επέκταση της Ογκολογικής Κλινικής και την ένταξη του Νέου Κέντρου Ακτινοθεραπείας συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

 Ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «H Σωτηρία»

 Προσθήκη νέας πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας Α.Π.Θ. στο Γ.Ν.Θ. “ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ”

 Κατασκευή του κτιρίου Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»

 Δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο Γ’ κτήριο των κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης

 Λειτουργεί Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Θεσσαλονίκης Δωρεά του Κοινωφελούς Ίδρυματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Διαβάστε επίσης

Σε πρώτο πρόσωπο: Το ημερολόγιο της μάχης μου με τον καρκίνο

Μάθε πώς θα μειώσεις το αλάτι στη διατροφή σου, χωρίς να μειώσεις την απόλαυση

Το άρθρο Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και ο Θάνος Πλεύρης επισκέφτηκε το Αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.

Σε πρώτο πρόσωπο: Το ημερολόγιο της μάχης μου με τον καρκίνο

4 February 2023 at 10:59

Με τον καρκίνο πρωτοσυστηθήκαμε πριν από 7 μήνες, όταν έγινε και η επίσημη διάγνωση: καρκίνος στομάχου. Η αφορμή της γνωριμίας μας ήταν τυχαία, όπως διαπιστώνω εκ των υστέρων, ότι συμβαίνει στους περισσότερους καρκινοπαθείς ασθενείς. Και αυτό διότι πολλές φορές δεν υπάρχουν φανερά συμπτώματα ή, εάν υπάρχουν, τα αποδίδεις κάπου αλλού.

Για παράδειγμα ο δικός μου αιματοκρίτης, που αυξομειωνόταν και συνήθως τον απέδιδα στην έλλειψη σιδήρου ή στην σιδηροπενική αναιμία, που είχα εμφανίσει στο παρελθόν. Μόνο όταν μετά από ένα «εύκολο» κατά τους γιατρούς χειρουργείο αφαίρεσης χολής, χρειάστηκε να μου χορηγηθούν ενδοφλέβια ένα μπουκάλι σιδήρου και ένα μπουκάλι αίμα, για να μπορέσω να πάρω εξιτήριο, ο χειρουργός μου με προβληματισμένο ύφος έπεισε κι εμένα να ψάξω λίγο περισσότερο τι συμβαίνει με το σώμα μου.

Στη δική μου περίπτωση δεν μπορώ να μιλήσω για σοκ διάγνωσης καρκίνου, διότι το πλήθος των διαγνωστικών εξετάσεων – αιματολογικές, βιοχημικές, δύο αξονικές, δύο γαστροσκοπήσεις στομάχου για βιοψία και, τέλος, ένα λαπαροσκοπικό χειρουργείο για λήψη δείγματος από διάφορες περιοχές του στομάχου – είχαν προηγηθεί και μαζί με αυτές τα μέσα και τα έξω σε διάφορες νοσοκομειακές μονάδες και διαγνωστικά κέντρα. Πέρασα ένα μεγάλο και δύσκολο διάστημα με παυσίπονα για την πλάτη μου – παραδόξως, εάν και μιλάμε για καρκίνο στομάχου, το στομάχι μου δεν πονούσε καθόλου – και όλο το καλοκαίρι να χάνω βάρος, να μην μπορώ να φάω ή να κοιμηθώ σωστά. Έτσι, αν μπορώ να το πω, η τελική διάγνωση ήρθε για μένα ως «ανακούφιση» (ποιητική αδεία), αφού σήμαινε ότι επιτέλους θα ξεκινούσα μία θεραπεία.

Στο μυαλό μου η αρχή μιας θεραπείας σηματοδοτούσε την έναρξη της σωτηρίας μου, αλλά αυτή η ελπίδα γρήγορα ματαιώθηκε, όταν κατάλαβα ότι θα δοκιμάζονταν διάφορες θεραπείες μέχρι και εάν να βρεθεί εκείνη, που μου ταιριάζει καλύτερα. Πράγματι, η πρώτη θεραπεία μου πέτυχε μία ικανοποιητική μείωση των καρκινικών δεικτών, αλλά κάποια στιγμή επήλθε η στασιμότητα. Φάνηκε ότι έδωσε στο σώμα μου ό,τι μπορούσε να του δώσει, όταν ο οργανισμός μου έκανε μία αντίδραση, γιατί δεν μπορούσε να την αντέξει πλέον. Οι γιατροί αποφάσισαν να μου τη διακόψουν, αφού την τελευταία φορά που μου χορηγήθηκε δεν μπορούσα να σηκωθώ από τη θεραπευτική καρέκλα, για να φύγω από το νοσοκομείο – έπρεπε να μου δώσουν δύο αμπούλες μαγνήσιο για να σταθώ κάπως στα πόδια μου, που δεν τα ένιωθα. Έτσι, δοκιμάστηκε μία δεύτερη θεραπεία, που για καλή μου τύχη εγκρίθηκε και τη συνεχίζω μέχρι σήμερα, με σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα. Πρόκειται για ένα κοκτέιλ χημειοθεραπείας με ανοσοθεραπεία μαζί. Προς το παρόν πάμε καλά. Δεν ξέρω το αύριο τι θα δείξει. Παραμένω κατά βάση αισιόδοξη.

Το ημερολόγιο της μάχης μου με τον καρκίνο

Καθημερινά η ζωή σου οργανώνεται γύρω από τα φάρμακα, που πρέπει να παίρνεις. Να μην ξεχάσω τις σωστές ώρες, να κάνω τις επιπρόσθετες ενέσεις, να μην παραλείψω τις εβδομαδιαίες αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις και το γράψιμο ημερομηνιών σε ένα ημερολόγιο, για να μην ξεχνάω ποτέ τίποτα. Ταυτόχρονα παλεύεις με τις δυσάρεστες συνέπειες της θεραπείας. Μούδιασμα στα πόδια, ρινορραγία, απώλεια μαλλιών. Ευτυχώς η κόρη μου αγόρασε στη μαμά της ένα ημερολόγιο. Μικρό και πολύτιμο, για να γράφω τι αισθάνομαι και πώς το βιώνω όλο αυτό στις λευκές του σελίδες, όταν έχω χρόνο. Και θέλω να πω ότι βοηθάει, κάποιες μέρες που γελάω λιγότερο ή και περισσότερο, να γράφω λίγες γραμμές στο ημερολόγιό μου.

Σίγουρα στη δική μου περίπτωση βοήθησαν οι αγαπημένοι μου άνθρωποι, η οικογένειά μου, ένα πολύ μικρό δίκτυο καλών φίλων, που, ακόμη κι αν δεν μπορούσα να μιλήσω, μου έστελναν μηνύματα κάθε μέρα, αλλά και η επαφή μου με την εργασία με όποιο τρόπο μπορούσα να δουλέψω. Ένα θεραπευτικό μασάζ, λίγα μαθήματα γιόγκα, η συζήτηση με έναν ψυχολόγο, αλλά και ένα περπάτημα στη φύση, ένα ταξίδι εκτός πόλης. Όλα αυτά μου θύμιζαν ακόμη ότι είμαι άνθρωπος και όχι μία μηχανή φαρμάκων και με έκαναν να εκτιμώ περισσότερο τη ζωή, που οι περισσότεροι την έχουμε ως δεδομένη.

Σήμερα, μια περσινή μου φοιτήτρια ανέβασε διαδικτυακά στην «ιστορία» της ένα κάδρο, που έχει βάλει στο σαλόνι της, για να βλέπει καθημερινά αντί για φωτογραφία, αυτές τις δύο πολύτιμες φράσεις: «Αγαπημένε μου εαυτέ μη σταματάς να με αγαπάς. Σε έχω ψάξει παντού». Ταυτίζομαι με αυτή τη μεγάλη αλήθεια για να συνεχίσω όπως όλοι μας, αυτό το δύσκολο μονοπάτι της ζωής μου.

Κ. Λ.
Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος

Διαβάστε επίσης

Workshop για την ενίσχυση δεξιοτήτων των Επαγγελματιών Υγείας με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

Επίτροπος Κυριακίδου: “Απαράδεκτες οι ανισότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου”

 

 

Το άρθρο Σε πρώτο πρόσωπο: Το ημερολόγιο της μάχης μου με τον καρκίνο εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Οι παράγοντες κινδύνου - 4 τρόποι για να τους αποφύγετε

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Οι παράγοντες κινδύνου - 4 τρόποι για να τους αποφύγετε

Τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται στην ανάπτυξη καρκίνων αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κα Μαρία Καλογεροπούλου, Επικεφαλής Τμήματος Health Technology Assessment-HTA στη μελέτη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, αναφέροντας τέσσερις τρόπους πρόληψης.

Σύμφωνα με την μελέτη “Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής” που παρουσιάστηκε την Τρίτη (31/01) από την All.Can Greeceο άξονας της αποτελεσματικότερης πρόληψης αφορά κυρίως στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και περιλαμβάνει μέτρα μείωσης της έκθεσης του πληθυσμού στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, που ευθύνονται για τον καρκίνο (πρωτογενής πρόληψη) καθώς και στην αύξηση της συμμετοχής του πληθυσμού σε δράσεις και προγραμμάτων ατομικού και ομαδικού προσυμπτωματικού ελέγχου για επιλεγμένα είδη καρκίνου.

Η μελέτη περιλαμβάνει συστάσεις πολιτικής για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου.

Στόχος της μελέτης είναι να συνδράμει στην προσπάθεια της πολιτείας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και να αναδείξει τα διαχρονικά κενά και τις αδυναμίες στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην έλλειψη εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο.

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε η κα Μαρία Καλογεροπούλου, Επικεφαλής Τμήματος Health Technology Assessment-HTA, IQVIA Hellas, η οποία ανέλαβε να συντάξει τη μελέτη, με τη συνδρομή της Διοικούσας Επιτροπής της All.Can Greece.

Σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι πως πάνω από το 40 % του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και μέσω προληπτικών δράσεων. 

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον χάρτη πορείας για το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο εισαγάγει δράσεις για την πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπεία του καρκίνου στην ΕΕ, μειώνοντας παράλληλα τις ανισότητες στον τομέα της υγείας μεταξύ των κρατών μελών και εντός αυτών. 

Το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, καθώς και οι χρόνιες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β (HBV), ηπατίτιδα C (HCV) και ορισμένα είδη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι κύριοι παράγοντες για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να προληφθούν αν γίνουν οι παρακάτω ενέργειες:

1. Διακοπή του καπνίσματος - Αντικαπνιστική εκστρατεία

Η κατανάλωση καπνού συνεχίζει να είναι η πρώτη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% του συνόλου των καρκίνων να αποδίδονται στη χρήση καπνού, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης.

Με την εξάλειψη της χρήσης καπνού, εννέα στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω της αυστηρής επιβολής του πλαισίου ελέγχου της κατανάλωσης καπνού, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κανόνων για τα νέα προϊόντα.

Το σχέδιο προτείνει ενέργειες για τη δημιουργία μιας «Γενιάς Χωρίς Καπνό» όπου λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα χρησιμοποιεί καπνό έως το 2040, σε σύγκριση με περίπου 25% σήμερα. Ο ενδιάμεσος στόχος είναι να επιτευχθεί ο «Στόχος του ΠΟΥ» για σχετική μείωση του καπνού κατά 30% έως το 2025 σε σύγκριση με το 2010, που αντιστοιχεί σε επιπολασμό του καπνίσματος περίπου 20% στην ΕΕ.

Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των νέων από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού και συναφή προϊόντα. Η φορολογία του καπνού είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την καταπολέμηση της κατανάλωσης καπνού, ιδίως για την αποτροπή των νέων από την έναρξη του καπνίσματος.

Το σχέδιο για τον καρκίνο θα δημιουργήσει ώθηση για καλύτερη επιβολή της νομοθεσίας στον εθνικό έλεγχο του καπνού των κρατών μελών, ιδίως όσον αφορά τις πωλήσεις σε ανηλίκους και εκστρατείες για τη διακοπή του καπνίσματος. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη εφαρμογή του πλαισίου του ΠΟΥ «Σύμβαση για τον έλεγχο του καπνού».

Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου19 στη χώρα μας και ανάπτυξη δράσεων και εκστρατειών για τη διακοπή του καπνίσματος.

Διαβάστε σχετικά=> Στέφανος Κορκολής για καρκίνο: «Το τσιγάρο με κατέστρεψε» - Οι συνέπειές του στην υγεία

2. Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

Μία δράση υψηλής προτεραιότητας σχετίζεται με τη μείωση της επίπτωσης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Τα αποτελέσματά της περιλαμβάνουν εκτός από τη μείωση των νέων περιπτώσεων καρκίνου και τη μείωση των οδικών ατυχημάτων.

Απαιτείται ανάπτυξη ενημερωτικής εκστρατείας για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη φορολογία του οινοπνεύματος και πρόταση υποχρεωτικής επισήμανσης των συστατικών και της περιεκτικότητας σε θερμίδες καθώς και προειδοποιήσεων για την υγεία στα οινοπνευματώδη ποτά.

Σύμφωνα με την μελέτη θα πρέπει να εφαρμοστούν εκστρατείες για τη μείωση της κατάχρησης οινοπνεύματος μέσω στήριξης για την ανάπτυξη ικανοτήτων και βέλτιστων πρακτικών και για τη μείωση της έκθεσης των νέων στη διαδικτυακή προβολή και διαφήμιση οινοπνευματωδών προϊόντων.

3. Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Αναγνωρίζεται πλέον ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού (μεταεμμηνοπαυσιακή), παχέος εντέρου, ενδομήτριο (βλεννογόνο της μήτρας), ωοθήκες, νεφροί, ήπαρ, χοληδόχος κύστη, γαστρο-οισοφαγική συμβολή, οισοφάγος (αδενοκαρκίνωμα) και πάγκρεας.

Η αξιολόγηση της IARC κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου του θυρεοειδούς, του πολλαπλού μυελώματος και του μηνιγγιώματος.

Επιπλέον, υπάρχουν μέτρια στοιχεία για συσχέτιση με καρκίνους του στόματος, του φάρυγγα, λάρυγγα και μαστού ανδρών, με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη και με διάχυτο από μεγάλα Β-κύτταρα λέμφωμα.

Απαιτείται, επομένως, περισσότερη έρευνα για να αποσαφηνιστεί με σαφήνεια εάν η παχυσαρκία είναι μια αιτία για αυτούς τους τύπους καρκίνου. Η δύναμη της συσχέτισης μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου διαφέρει ανάλογα με την ανατομική θέση.

Για παράδειγμα, οι σχετικοί κίνδυνοι κυμαίνονται από 1,5–1,8 για τη συσχέτιση της παχυσαρκίας με τους καρκίνους του παχέος εντέρου, γαστροοισοφαγικής συμβολής, ήπατος, χοληδόχου κύστεως, παγκρέατος και νεφρού. Υπάρχουν μερικές αξιοσημείωτες περιπτώσεις όπως το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου, ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισής του ήταν ήταν 4,8 για ΔΜΣ 40 kg/m2 ή περισσότερο σε σύγκριση με το κανονικό βάρος.

Η παχυσαρκία συσχετίζεται επίσης έντονα με τον καρκίνο του ενδομητρίου, όπου ΔΜΣ 30 kg/m2 προσδίδει υψηλότερο (2,5) σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης αυτής της κακοήθειας. Για γυναίκες με ΔΜΣ 40 kg/m2 και άνω, ο σχετικός κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται στο 7,1 σε σύγκριση με τις γυναίκες με χαμηλότερο ΔΜΣ. Το 2014, 1,97 δισεκατομμύρια ενήλικες και περισσότερα από 338 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι είχαν ταξινομηθεί ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξάνεται ως μια σημαντική αντανάκλαση των επιπτώσεων της εκβιομηχάνισης και της αύξησης των καθιστικών συνηθειών παγκοσμίως. Πλησιάζοντας το 2040, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην παχυσαρκία αναμένεται να συμβούν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η παγκόσμια επιβάρυνση του καρκίνου.

Παγκοσμίως, το ποσοστό των καρκίνων που αποδίδεται στην παχυσαρκία έχει εκτιμηθεί πρόσφατα ότι κυμαίνεται από λιγότερο από 1% έως 9,5%, ανάλογα με τον καρκίνο.

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που είναι ο τρίτος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στην Ευρώπη και η τρίτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, τουλάχιστον το 20% των περιπτώσεων είναι πιθανό να αποδίδεται άμεσα στην παχυσαρκία, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 40.000 νέες περιπτώσεις ετησίως.

Απαιτούνται δράσεις αντιμετώπισης της ανθυγιεινής διατροφής, της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής με τη μείωση των καρκινογόνων ρύπων στα τρόφιμα, αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης και προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία.

Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν την προστατευτική δράση της υψηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών έναντι του κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου και ιδίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος.

Συνιστάται μειωμένη κατανάλωση ζωικών λιπών και κρέατος και αυξημένη κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου, λαχανικών, φρούτων και δημητριακών.

4. Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο

Οι πιο σημαντικοί λοιμογόνοι παράγοντες είναι οι ιοί της Ηπατίτιδας Β και C (ευθύνονται για την εμφάνιση μέρους των καρκίνων του ήπατος) και ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), κάποιοι τύποι του οποίου αποτελούν την κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ και ο HIV φαίνεται ότι συνδέεται με την εμφάνιση μορφών καρκίνου.

Υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HBV αλλά τα ποσοστά κάλυψης από το εμβόλιο αυτό ποικίλλουν. Δεδομένου ότι ο εκλεκτικός εμβολιασμός μόνο των ομάδων υψηλού κινδύνου δεν φαίνεται να αποδίδει, απαιτείται καθολικός εμβολιασμός όλων των παιδιών έναντι του HBV για την προστασία από λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού και του πέους, όπως και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό.

Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Στην χώρα μας διατίθεται το εννεαδύναμο (HPV9) εμβόλιο HPV. Ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την 9 ηλικία των 18 ετών.

Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών μέχρι 31.12.2023.

Υπολογίζεται ότι το 90% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας προκύπτει από τους 7 ογκογόνους τύπους του εννεαδύναμου (HPV9) εμβολίου HPV. Αναγνωρίζοντας ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας επηρεάζει πολλές γυναίκες σε μια ηλικία που έχουν σημαντικές οικονομικές και οικογενειακές ευθύνες, και αναγνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο πρόληψης, είναι επιτακτική η ανάγκη εξάλειψης αυτής της ασθένειας ως δημόσιο πρόβλημα υγείας.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Διαβάστε επίσης=> Οι νέες προτάσεις του ΣΦΕΕ για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 57485/2023 [3-2-2023]

4 February 2023 at 10:17
Παροχή διευκρινήσεων σχετικά με την προσκόμιση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας (Α.Α.Ε.) από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. για την καταβολή ενισχύσεων μέσω συστήματος (voucher) σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4918/2022.

Μάθε πώς θα μειώσεις το αλάτι στη διατροφή σου, χωρίς να μειώσεις την απόλαυση

4 February 2023 at 09:56

Το αλάτι αποτελεί ένα βασικό ηλεκτρολύτη απαραίτητο για τον οργανισμό σου. Ωστόσο, η πρόσληψή του σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεσαι θεωρείται ανθυγιεινή, κυρίως επειδή το νάτριο (συστατικό του αλατιού) μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σου πίεση. Για τον λόγο αυτό, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν ή να “κόψουν” το αλάτι από τη διατροφή τους. Αυτό που επίσης πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι το αλάτι εντοπίζεται φυσικά σε πολλές τροφές- πέρα από αυτό που προσθέτεις στο φαγητό σου- όπως και στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα.

Επειδή, δεν είναι πάντα εύκολο να βγάλεις το αλάτι από τη ζωή σου, ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc., Πάρης Παπαχρήστος, δίνει μέσα από το diaitologos.com, χρήσιμα tips για να μειώσεις το αλάτι στη διατροφή σου.

Χρήσιμα tips

Απομάκρυνε την αλατιέρα από το τραπέζι σου. Δοκίμασε το φαγητό πριν προσθέσεις επιπλέον αλάτι από συνήθεια..

Εξάλειψε τα αλμυρά τρόφιμα από τη διατροφή σου και μείωσε την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα.

Επίλεξε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Υπάρχουν πολλά προϊόντα χωρίς αλάτι ή με μειωμένη περιεκτικότητα σε αλάτι. (Δες πως θα διαβάζεις τις διατροφικές ετικέτες στη συνέχεια.)

Απόφυγε τα επεξεργασμένα έτοιμα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των γρήγορων φαγητών και των σνακ.

Κατανάλωσε περισσότερα σπιτικά γεύματα. Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται από το μηδέν είναι φυσικά χαμηλότερα σε νάτριο από τα περισσότερα μείγματα στιγμιαίων και συσκευασμένων τροφίμων (π.χ. στιγμιαία μείγματα σούπας, έτοιμες σάλτσες ζυμαρικών).

Σε εστιατόρια – ταβέρνες και γενικά χώρους μαζικής εστίασης, ζήτησε προκαταβολικά να μην προσθέσουν αλάτι στις σαλάτες, τα ορεκτικά και τα κυρίως πιάτα σου.

Απόφυγε τα έτοιμα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά. Κατανάλωσε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο το οποίο μετριάζει τις επιδράσεις του νατρίου και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη,

τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών ουσιών, επομένως αποτελούν μία υγιή προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή. Επίσης, έχουν χαμηλές θερμίδες, ένα επιπλέον μπόνους για τον έλεγχο του βάρους σου.

Να είσαι δημιουργικός και να εμπλουτίζεις τα φαγητά σου με άλλα ενισχυτικά γεύσης, αντί του αλατιού.

Συμβουλή

Τα υποκατάστατα αλατιού παρασκευάζονται μερικές φορές από κάλιο, οπότε διάβασε προσεκτικά την ετικέτα τους. Εάν ακολουθείς δίαιτα χαμηλού καλίου, συμβουλέψου τον γιατρό σου πριν χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε υποκατάστατο αλατιού.

Πώς μπορείς να ενισχύσεις τη γεύση χωρίς την προσθήκη αλατιού;

Αντικατάστησε το αλάτι με μπαχαρικά, βότανα και λαχανικά! Πρόσθεσε θυμάρι, δυόσμο, κάρυ, βασιλικό, δεντρολίβανο, ρίγανη, κρεμμύδι, λεμόνι, σκόρδο, τζίντζερ, κουρκουμά, κάπαρη, ξύδι ,πιπέρι, πάπρικα, τσίλι ή ακόμα και πιπεριές και μανιτάρια. Όχι μόνο θα κερδίσεις μια διαφορετική και έντονη γεύση στο πιάτο σου αλλά φυσικά θα επωφεληθείς και από πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Παρακάτω ακολουθούν ενδεικτικά ορισμένα οφέλη από τα πιο γνωστά μπαχαρικά:

Μαύρο Πιπέρι

“Ο βασιλιάς των μπαχαρικών” ταιριάζει σε όλες τις συνταγές, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βελτιώνει τη χώνεψη και έχει και αντιμικροβιακή δράση.

Κουρκουμάς

Διαθέτει δράση καρδιοπροστατευτική, μειώνοντας τη χοληστερόλη, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη.

Δυόσμος

Έχει αντιοξειδωτικέςκαι χαλαρωτικές ιδιότητες, ενώ φαίνεται πως βελτιώνει την υγεία του στομάχου μειώνοντας τους γαστρικούς πόνους.

Ρίγανη

Είναι γνωστή για την αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντικμικροβιακή δράση της. Παράλληλα, αποτελεί πηγή βιταμινών (C,K, A0 και πολλών μετάλλων.

Τζίντζερ

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανακουφίζει από συμπτώματα ναυτίας και εμετού, ρυθμίζει τη χοληστερόλη κ.α.

Διάβαζε τις διατροφικές ετικέτες

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσεις το αλάτι στη διατροφή σου είναι να γνωρίζεις πόσο αλάτι έχουν τα προϊόντα που καταναλώνεις. Για τον σκοπό αυτό ο πολυτιμότερος βοηθός σου δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τις ετικέτες που συνοδεύουν το κάθε τρόφιμο. Σε αυτές αναγράφονται όλα τα περιεχόμενα συστατικά συμπεριλαμβανομένου του αλατιού!

Διαβάστε επίσης

Workshop για την ενίσχυση δεξιοτήτων των Επαγγελματιών Υγείας με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σύσταση της Πολιτικής Προστασίας, για περιορισμό μετακινήσεων και οδηγίες προφύλαξης

 

 

 

 

Το άρθρο Μάθε πώς θα μειώσεις το αλάτι στη διατροφή σου, χωρίς να μειώσεις την απόλαυση εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.

Καρκίνος του θυρεοειδούς:  Πρόληψη και Θεραπεία

4 February 2023 at 09:30
H 4η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στοχεύοντας στην εμπέδωση της κουλτούρας πρόληψης στους κόλπους…

Περισσότερα...

❌