
Ποιες αλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για τα νοσοκομεία το 2023
HealthReport.grΠοιες είναι οι επιδράσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό και τι προσέχουμε για να μην μας προδώσει η καρδιά μας.
The post Τι να προσέξουμε για να μην μας «προδώσει» η καρδιά μας από το κρύο appeared first on Iatropedia.
Τα Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 είναι τα εξής:
Δείτε σε διαδραστικούς χάρτες με απευθείας καιρικά δεδομένα την εξέλιξη της κακοκαιρίας - Όλα τα μέτρα προφύλαξης.
The post Κακοκαιρία Μπάρμπαρα [LIVE]: Επίπεδα χιονόπτωσης τώρα – Θερμοκρασίες 48ωρου appeared first on Iatropedia.
Με αφορμή την επικείμενη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και το κρύο, είναι σημαντικό να λάβουμε τα μέτρα μας, ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις για την υγεία μας και ιδίως την καρδιά μας.
“Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν στο επερχόμενο «κύμα ψύχους» οι ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, με νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και τα μικρά παιδιά”, μας τονίζει ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».
Ο ανθρώπινος οργανισμός παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα. Όταν, όμως, οι περιβαλλοντικές συνθήκες ξεφεύγουν από αυτό, που είναι συνηθισμένο για κάθε πληθυσμό, μπορεί να παρατηρηθούν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Μελέτες έδειξαν ότι η πτώση της θερμοκρασίας και το πολύ κρύο αυξάνει τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία όπως και από καρδιαγγειακά συμβάντα. Η αύξηση των εμπραγμάτων μπορεί να φτάνει το 7% για κάθε 10ο C πτώση της θερμοκρασίας.
Η έκθεση στο ψύχος και ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με σωματική καταπόνηση αυξάνουν το καρδιακό έργο και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα καρδιακής ισχαιμίας όπως θωρακικό πόνο αλλά ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επίσης ο οργανισμός για να προστατευτεί από το κρύο και να μειώσει τις απώλειες θερμότητας προκαλεί αγγειόσπασμο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αγγειακές αντιστάσεις αλλά και η αρτηριακή πίεση. Ο αγγειόσπασμος αυτός πέραν της αύξησης της αρτηριακής πίεσης με τις δυσμενείς επιδράσεις στην ίδια την καρδιά μπορεί να «επεκταθεί» και στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά επιδεινώνοντας προϋπάρχουσες στενώσεις των αγγείων σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.
Υπάρχουν, επίσης, δεδομένα που δείχνουν αύξηση της πηκτικότητας σε συνθήκες ισχυρού ψύχους με αναμενόμενη αύξηση και των θρομβωτικών επεισοδίων που μπορούν να εμφανιστούν είτε ως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είτε ως έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Το πρωταρχικό μέσο προφύλαξης είναι η μείωση της έκθεσης στο ψύχος. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις μας, να φοράμε κατάλληλα ρούχα και όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε αυτό να γίνεται με όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες, με μείωση του χρόνου μετακίνησης και με την ελάχιστη σωματική καταπόνηση.
Οι ασθενείς με γνωστό καρδιολογικό ιστορικό δεν πρέπει να αμελούν την αγωγή τους. Ιδιαίτερα πρέπει να υπάρξει προσοχή για τα φάρμακα που λαμβάνονται για την υπέρταση καθώς μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της αγωγής.
Είναι σημαντικό επίσης να έχουμε λάβει τα προφυλακτικά μέτρα για προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού (όταν αυτό συνίσταται από τους ιατρούς μας), δηλαδή να έχουμε εμβολιαστεί για τον ιό της γρίπης, τον πνευμονόκοκκο και πλέον και έναντι της νόσου COVID-19.
Η κατανάλωση επίσης αλκοόλ δεν προστατεύει από την απώλεια θερμότητας αλλά μπορεί να την αυξήσει επιτείνοντας τις αιμοδυναμικές επιπτώσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό.
Σε κάθε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια ή δυσφορία για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ιατρό.
Καθώς λοιπόν οι επιδράσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών στο καρδιαγγειακό είναι σημαντικές, η σωστή προετοιμασία, η ενημέρωση και η εφαρμογή των προστατευτικών συμπεριφορών είναι απαραίτητη τόσο για τους υγιείς όσο και για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο.
Η άνιση πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας εμποδίζει την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου
Το άρθρο Γεράσιμος Σιάσος: Τι προσέχουμε, για να μην μας προδώσει η καρδιά μας στο κρύο εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.
Τι συνιστούν οι ειδικοί για ήσυχο ύπνο, μεσούσης της βαρυχειμωνιάς που πλησιάζει απειλητικά
The post Ύπνος: Πώς να διατηρηθείτε ζεστοί τις κρύες νύχτες του χειμώνα appeared first on Iatropedia.
Τι συμβουλές δίνει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ο οποίος υπηρετεί στη Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, του νοσοκομείου Σωτηρία.
Επίσκεψη στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου.
Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε σήμερα, 4 Φεβρουαρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, μαζί με τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, το Γενικό Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας».
Ο Υπουργός και η Γενική Γραμματέας συναντήθηκαν με τη διοίκηση, τους γιατρούς, αλλά και εκπροσώπους της Νοσηλευτικής, Ιατρικής και Διοικητικής υπηρεσίας και των Κλινικών. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό ευχαρίστησαν τον Υπουργό Υγείας για την επίσκεψη του.
Όπως υπογράμμισε ο Υπουργος Υγείας Θάνος Πλεύρης «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επένδυσε στην πρόληψη και συνεχίζουμε τις δράσεις για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα των πολιτών. Ήδη άνω των 5.200 γυναικών έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα και ξεκινούν άμεσα τις θεραπείες τους. Η πρόληψη σώζει. Η χώρα μας πλέον διαθέτει οργανωμένα Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου και για πρώτη φορά η Πολιτεία προσεγγίζει τους πολίτες για να κάνουν τις βασικές εξετάσεις ώστε αν υπάρχει κάτι να εντοπιστεί».
- Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον καρκίνο του μαστού. Ήδη έχουν γίνει περίπου 85.000 μαστογραφίες και περίπου 5.200 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο.
- Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων παχέος εντέρου
- Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων καρκίνου της μήτρας
- Μείωση του καπνίσματος μέσω αντικαπνιστικού νόμου και δράσεων για τη διακοπή του καπνίσματος.
- Εμβολιασμός HPV και στα αγόρια
- Καινοτόμες θεραπείες με ενίσχυση των κλινικών δοκιμών στα φάρμακα
- Ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω του προσωπικού γιατρού που θα παρακολουθεί την υγεία του πολίτη για έγκαιρη διάγνωση
- Οργανωμένο πλαίσιο για την κατ οίκον νοσηλεία για ογκολογικούς ασθενείς
- Ανακουφιστική Φροντίδα για πρώτη φορά στη χώρα μας
Ανέγερση Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη και μεταστέγαση του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου.
Ανέγερση νέου κτιρίου για την επέκταση της Ογκολογικής Κλινικής και την ένταξη του Νέου Κέντρου Ακτινοθεραπείας συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
Ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «H Σωτηρία»
Προσθήκη νέας πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας Α.Π.Θ. στο Γ.Ν.Θ. "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ"
Κατασκευή του κτιρίου Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»
Δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο Γ’ κτήριο των κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης
Λειτουργεί Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Θεσσαλονίκης Δωρεά του Κοινωφελούς Ίδρυματος Ιωάννη Σ. Λάτση.
Πώς μπορεί να αντέχει τον πάγο και τα χιόνια. Γιατί δεν παθαίνει κρυοπαγήματα. Πως αντιδρά ο οργανισμός του στην παγωνιά
The post Iceman: Τι έδειξαν οι ιατρικές εξετάσεις του Wim Hof σε κορυφαία πανεπιστήμια appeared first on Iatropedia.
Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα που σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ώρες και σε συνέχεια έκτακτης σύσκεψης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου έχει θέσει σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς. Προς την κατεύθυνση αυτή οι υγειονομικές δομές παρακαλούνται να προβούν …
HealthReport.grΜε κεντρικό σύνθημα το «CLOSE THE CARE GAP» «Να κλείσει το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία πραγματοποίησε εκδήλωση με ομιλίες για την Παγκόσμια Ημέρα καρκίνου νωρίτερα σήμερα στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur. Το highlight της εκδήλωσης, βέβαια, ήταν η συναυλία σε ελληνικό, έντεχνο και ροκ ήχο από το μουσικό σχήμα «Nikodimos Full Band», το οποίο έχει μέλη από το «Κύτταρο» (Πανελλήνιος Σύλλογος Ατόμων με Νεοπλασματική Ασθένεια κατά την Παιδική και Εφηβική ηλικία).
Εκ μέρους του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ), η Δρ. Ουρανία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών και Προϊσταμένη Εργαστηρίου Μοριακής Ιολογίας απεύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε την διεξαγωγή μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης στους χώρους του ΕΙΠ.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο οποίος έθεσε το πρόταγμα «Να κλείσει το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου» καθώς έχει διαπιστωθεί εδώ και χρόνια πως η μη δίκαιη πρόσβαση των πολιτών στις απαραίτητες υπηρεσίες φροντίδας εμποδίζει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου. Τόνισε πως οι ανισότητες που υφίσταται οι καρκινοπαθείς σε όλες τις φάσεις της φροντίδας είναι ιδιαίτερα έντονες, όχι μόνο μεταξύ αναπτυγμένων και υποανάπτυκτων χωρών, αλλά και μέσα στην ίδια της χώρα μας και ανάμεσα στους συμπολίτες μας. Οι ανισότητες αυτές προκαλούνται από τις:
– άνισες δυνατότητες που υπάρχουν στην πρόσβαση σε υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης, διάγνωσης και θεραπείας εξαιτίας γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων ( μεγάλες πόλεις – ύπαιθρος),
– διαφορές της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των πολιτών,
– διακρίσεις που υφίστανται οι ηλικιωμένοι και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες,
– διαφορές στο βαθμό υιοθέτησης υγιεινών τρόπων ζωής εξ αιτίας της ελαττωμένης σχετικής ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης τμημάτων του πληθυσμού,
– συνεχιζόμενες προκαταλήψεις για τον καρκίνο από μεγάλου μέρους του πληθυσμού.
Ο κ. Φιλόπουλος τόνισε πως το σύστημα φροντίδας όχι μόνο δεν επαρκεί για να παράξει έγκυρη και έγκαιρη φροντίδα για όλους, αλλά έχει εμφανή πλέον σημάδια δυσλειτουργίας, πλήττοντας κυρίως τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Χαρακτηριστικά είπε πως το υγειονομικό προσωπικό δεν επαρκεί αριθμητικά και μετά από την πανδημία έχει υπερβολικά εξαντληθεί, μη δυνάμενο να αναπτύξει όλες τις ικανότητες που διαθέτει. Ο εξοπλισμός αλλού είναι πεπαλαιωμένος, αλλού σύγχρονος, αλλά μη αξιοποιούμενος. Η ποιότητα των ογκολογικών υπηρεσιών ούτε ελέγχεται ως όφειλε, ούτε ενισχύεται η συνεχής εκπαίδευση και πιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκ μέρους του προσωπικού και των υγειονομικών δομών.
Στη συνέχεια, ανέφερε πως ο καρκίνος δεν είναι μόνο μία διαταραχή της σωματικής υγείας. Η εμφάνιση του συνοδεύεται από αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία, στην κοινωνική θέση, στην επαγγελματική και οικονομική σταθερότητα των ασθενών και επιβιωσάντων. Δημιουργεί σειρά προβλημάτων στις οικογένειες, στην κοινωνία και στην οικονομία. Προβλήματα που θα ενταθούν με την γήρανση του πληθυσμού της χώρας και την αύξηση των μοναχικών ηλικιωμένων με παιδιά που δεν βρίσκονται κοντά τους.
Τέλος, τόνισε πως η δίκαιη και σωστή φροντίδα του καρκίνου απαιτεί συνολική αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που δημιουργούνται. Για αυτό τον σκοπό δεν αρκεί μόνο η ενεργή και δίκαιη παρέμβαση της Πολιτείας, αλλά απαιτεί και τη συμβολή όλης της κοινωνίας. Κράτος και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, παρά τις ιδιαίτερες αδυναμίες και ανεπάρκειες τους, πρέπει σοβαρά να επικεντρωθούν στη δίκαιη παροχή φροντίδας. Στη μείωση του χάσματος που προκαλούν οι υφιστάμενες ανισότητες.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο, ο Δρ. Πανόπουλος Χρήστος, διευθυντής Παθολόγος –Ογκολόγος, ο οποίος είπε πως η μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο κατά την τελευταία 30ετία, αν και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, οφείλεται πρωτίστως στην ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας, που οδήγησαν στην κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου και την ραγδαία πρόοδο στην θεραπεία με την συνεχή ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπευτικών μεθόδων και νέων «έξυπνων» φαρμάκων.
Στην ομιλία του ανέφερε πως ο καρκίνος σήμερα θεωρείται γενετική νόσος και η ανάπτυξη των θεραπειών με κυτταρικό στόχο (Στοχεύουσες θεραπείες) αποτέλεσαν την αρχή για την ανάπτυξη της Ιατρικής Ακριβείας. Οι στοχεύουσες θεραπείες τόνισε πως αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον γιατί οδηγούν σε θεραπείες «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα του κάθε ασθενούς. Στην συνέχεια είπε πως η εξατομικευμένη Ογκολογία, εκτός από τις στοχεύουσες θεραπείες, περιλαμβάνονται και άλλοι τρόποι θεραπείας όπως η Ανοσοθεραπεία, που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων. Η Ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται σήμερα με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση ορισμένων τουλάχιστον κακοηθειών όπως το μελάνωμα, ο καρκίνος του πνεύμονα κ.ά. με τις ενδείξεις της να αυξάνονται συνεχώς.
Ωστόσο, στην πορεία προς την εξατομίκευση της θεραπείας και την Ογκολογία Ακριβείας, ανακύπτουν προκλήσεις και προβληματισμοί όπως το υψηλό κόστος των νέων θεραπειών σε σχέση με το όφελος, ο κατάλληλος σχεδιασμός των κλινικών μελετών, η συλλογή και ερμηνεία των πολλών «μεγάλων δεδομένων» (Big Data) κ.ά. Η ίση πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες για όλους αποτελεί μέγιστη πρόκληση και η βελτίωση των διαδικασιών έγκρισης των ακριβών νέων φαρμάκων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη και για την χώρα μας. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως η συνεχής έρευνα και οι συνεχείς εξελίξεις είναι γοητευτικές για όλους όσοι ασχολούνται με τον καρκίνο, αλλά και ευεργετικές για τον απλό ασθενή, που μπορεί πλέον να ελπίζει στην μακρά επιβίωση και γιατί όχι στην ίαση. Επομένως, κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία για το μέλλον.
Η κ. Ιωάννα Σιαφάκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Θεραπείας του πόνου του ΕΚΠΑ υπερθεμάτισε την αναγκαιότητα πρόσβασης του καρκινοπαθούς στη θεραπεία του Πόνου και την παρηγορική φροντίδα, ως ανθρώπινο δικαίωμα και απαραίτητο στοιχείο για την καθολική υγειονομική κάλυψη. Δυστυχώς, η Θεραπεία Πόνου & Παρηγορική Αγωγή είναι μια ευρέως παραμελημένη περιοχή του ελληνικού συστήματος υγείας με αποτέλεσμα οι Έλληνες ασθενείς και οι οικογένειές τους να μην έχουν την Υποστήριξη που χρειάζονται. Ένα από τα σοβαρά εμπόδια για την ανάπτυξη Παρηγορικής Θεραπείας είναι η μη κατανόηση τι είναι και πώς υποστηρίζει τους ανθρώπους που ζουν με απειλητικές και περιοριστικές ασθένειες, καθώς και τις οικογένειες και τους φροντιστές
Η Δρ. Σιαφάκα επεσήμανε πως τα Ιατρεία Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας λειτουργούν εδώ και 30 χρόνια από τα αναισθησιολογικά τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας μας και είναι πάγιο αίτημα της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. να προστατεύσει η Πολιτεία το δικαίωμα των πολιτών στη δωρεάν περίθαλψη εντός του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι ασθενείς που χρήζουν Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας, δεν είναι ασθενείς δεύτερης κατηγορίας και δεν αποτελεί πολυτέλεια το δικαίωμά τους να λαμβάνουν υπηρεσίες παρηγορικής φροντίδας εντός του δημόσιου συστήματος υγείας.
Μετά, πήρε το λόγο η κ. Κούτρα Μαρία, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας Ψυχολόγος του ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο της ΕΑΕ. Οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο είναι μια πραγματικότητα αδιαμφισβήτητη που επηρεάζει σημαντικά τις θεραπευτικές παρεμβάσεις. Η αντιμετώπιση της ασθένειας ως μια ρήξη στην προσωπική ιστορία του ασθενή απαιτεί μια εξαιρετικά εξειδικευμένη και εξατομικευμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη τόσο του ίδιου όσο και του οικογενειακού και συνοδού περιβάλλοντος, στα διάφορα στάδια της ασθένειας.
Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας έχει διαμορφώσει μια καινούρια κατάσταση χρονιότητας της ασθένειας γεγονός που προσδίδει καινούρια δυναμική στη σχέση του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού με τους ασθενείς του. Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Η ψυχοκοινωνική ογκολογία αποτελεί ένα κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών με αυξανόμενες ανάγκες συστηματικής έρευνας και απαιτητικής εκπαίδευσης των επιστημόνων της ψυχικής υγείας. Το ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο. φιλοδοξεί με τις δράσεις του στην υποστήριξη, την εκπαίδευση και την έρευνα, να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις αυτού του κλάδου όπως αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Τέλος, ο πρόεδρος του Κυττάρου, Κυριάκος Στενός, σημείωσε στην ομιλία του πως τα τελευταία έτη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την επιβίωση των ατόμων που πάσχουν από νεοπλασματική ασθένεια κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι επιβιώσαντες από καρκίνο να αυξάνονται σημαντικά ετησίως. Ωστόσο, η πλειοψηφία θα εμφανίσει κάποια επιπλοκή, άμεσα συνδεδεμένη με την ασθένεια Η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των επιπλοκών μπορεί να εξασφαλίσει μια μακροχρόνια και ικανοποιητική ποιότητα ζωής. Το ζήτημα της δίκαιης μεταχείρισης των ατόμων αυτών είναι πολυεπίπεδο και πολυπαραγοντικό. Ιατρεία παρακολούθησης, μονάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, προγράμματα συνηγορίας , επαγγελματικής εκπαίδευσης και προσανατολισμού των επιβιωσάντων από καρκίνο στη παιδική ή εφηβική ηλικία είναι παραπάνω από απαραίτητα χωρίς γεωγραφικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, φυλετικούς και έμφυλους περιορισμούς.
Οι επιβιώσαντες από καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία έχουμε:
– δικαίωμα στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας,
– δικαίωμα στην μακροχρόνια ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα,
– δικαίωμα στην ελπίδα,
– δικαίωμα στη ζωή.
Δ. Δέμος: Οι νέες επενδύσεις, η δουλειά με την οικογένεια και το κοινωνικό πρόσωπο της DEMO ΑΒΕΕ
Το άρθρο Η άνιση πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας εμποδίζει την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.
Για τις νέες επενδύσεις, που «τρέχουν» αυτή την περίοδο και υπόσχονται να αλλάξουν τη φαρμακευτική αγορά, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, μιλάει στο Table for Two διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας DEMO ΑΒΕΕ Δημήτρης Δέμος.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο του νοσοκομειακού φαρμάκου και είναι κυρίως γνωστή για τα ενέσιμα προϊόντα, ενώ ξεχωρίζει και για την εξαγωγική της δραστηριότητα. Εξάγει το 85% της παραγωγής της σε 85 χώρες του κόσμου.
Η DEMO ΑΒΕΕ ετοιμάζει ένα HUB στην Τρίπολη, ένα Κέντρο Καινοτομίας.
«Η παραγωγή πρώτων υλών για πρώτη φορά στην Ελλάδα – πρώτων υλών χημικής προέλευσης – και υπάρχει και μια δεύτερη δραστηριότητα η παραγωγή βιοτεχνολογικών προϊόντων, επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το νέο Campus στην Τρίπολη περιλαμβάνει κυρίως νέες κατηγορίες φαρμάκων», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Δέμος.
Σε σχέση με την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα γενόσημα φάρμακα, ο κ. Δέμος αναφέρει ότι ο κόσμος όλο και περισσότερο αντιλαμβάνεται την αξία των ελληνικών προϊόντων. Εκφράζει, δε, την απογοήτευσή του, που σε τόσες χώρες τα ελληνικά φάρμακα χαίρουν μεγάλης εμπιστοσύνης και στην Ελλάδα κάποιοι ακόμη δυσπιστούν.
Όσο για το ότι συνεργάζεται στενά με τα αδέλφια του για την εταιρεία και τις προκλήσεις, τις οποίες ενέχει αυτή η συνεργασία, απαντά χαριτολογώντας ότι η δουλειά δεν λείπει ποτέ ούτε από τα οικογενειακά τραπέζια τις Κυριακές.
Η DEMO ΑΕΒΕ διακρίνεται για την κοινωνική της συνεισφορά και για το κοινωνικό της πρόσωπο. Ένα πράγμα, που κρατά ο κ. Δέμος από τον πατέρα του Σταύρο Δέμο, ιδρυτή της φαρμακοβιομηχανίας είναι ότι η εταιρεία δεν είναι τα κτίρια ή τα μηχανήματα, αλλά οι άνθρωποι. «Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι κάτι, που πάντα πρέπει να το προσέχουμε».
Για το μυστικό της επιτυχίας ο διευθύνων σύμβουλος της DEMO είναι σαφής: «Δεν υπάρχει τύχη, η τύχη έρχεται μόνο, όταν κάνεις πολλή δουλειά».
Πηγή: mononews.gr
Το άρθρο Δ. Δέμος: Οι νέες επενδύσεις, η δουλειά με την οικογένεια και το κοινωνικό πρόσωπο της DEMO ΑΒΕΕ εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.
Αιφνιδιαστικά και μέσω email απολύθηκαν επτά εργαζόμενοι στην εταιρεία ΔΕΠΑ Υποδομών. Οι συνάδελφοι εργάζονται με το καθεστώς της εικονικής εργολαβίας στον Όμιλο ΔΕΠΑ από 3 έως και 20 χρόνια. Έβαλαν πλάτη για να ολοκληρωθούν όλα τα επιχειρηματικά σχέδια του Ομίλου, συμβάλλοντας με την υψηλή τους εξειδίκευση και την εμπειρία τους. Το αποτέλεσμα ήταν, μετά από […]
The post ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Να ανακληθούν οι απολύσεις εργαζόμενων και συνδικαλιστών στην ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ appeared first on Εργολαβικοί Εργαζόμενοι.
Το μήνυμα του προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
The post Γ. Πατούλης: Πρώιμη διάγνωση, θεραπεία, ανακουφιστική φροντίδα, οι πυλώνες της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο appeared first on Iatropedia.
Σήμα κινδύνου στους γονείς μικρών παιδιών στέλνουν οι ΩΡΛ για τις λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού που βρίσκονται σε έξαρση, καθώς τo 5 με 13% απ΄ αυτές οφείλονται σε ιούς που προκαλούν ιγμορίτιδα και ρινοκολπίτιδα. Γι’ αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα και να οδηγήσουν έγκαιρα το παιδί στον ωτορινολαρυγγολόγο ή στον παιδίατρο.
«Η ιγμορίτιδα στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα στην αρχή, αλλά και πολύ δύσκολα αν αργήσει η έναρξη της θεραπείας», αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει
«Είναι μία νόσος με πολλές αιτιολογίες και χρειάζεται πείρα τόσο στη σωστή και έγκαιρη διάγνωση, όσο και στην κατάλληλη θεραπεία. Είναι δε σημαντική η άμεση παραπομπή από τον παιδίατρο στον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο».
Η ιγμορίτιδα είναι φλεγμονή των κόλπων που βρίσκονται στο πρόσωπο. Φλεγμαίνουν όμως και οι υπόλοιποι κόλποι (μετωπιαίοι, σφηνοειδείς και ηθμοειδείς) και ουσιαστικά το σύνολο της μύτης. Γι’ αυτό το λόγο συνήθως μιλάμε για ρινοκολπίτιδα. «Έχουμε δυο μορφές, την οξεία και την χρόνια ιγμορίτιδα» εξηγεί ο κ. Αρτόπουλος
Εμφανίζεται συνήθως μετά από ένα κοινό κρυολόγημα. Είναι ιογενούς αιτιολογίας, αλλά μπορεί και να εξελιχθεί σε βακτηριδιακή και μπορεί να διαρκέσει 10-14 ημέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
παχύρευστες βλεννοπυώδεις εκκρίσεις από τη μύτη,
μπούκωμα στη μύτη,
πυρετό,
βήχα,
πονοκέφαλο.
Τα επεισόδια της χρόνιας ιγμορίτιδας μπορούν να εμφανιστούν 4-6 φορές το χρόνο και η διάρκειά τους ξεπερνά συνολικά τις 12 εβδομάδες. Μπορεί να συνοδεύεται από:
ρινικούς πολύποδες (σπάνιοι στα παιδιά),
από αλλεργίες, άσθμα,
ανοσοανεπάρκεια,
κυστική ίνωση,
γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
και άλλες σπανιότερες παθήσεις.
«Γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαία η στενή συνεργασία του ωτορινολαρυγγολόγου και του παιδιάτρου σε επίπεδο τόσο διάγνωσης όσο και θεραπείας της νόσου που ταλαιπωρεί το παιδί και τους γονείς του» αναφέρει ο κ. Αρτόπουλος.
Η πρόληψη σε κάθε νόσημα είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία, αν όχι σημαντικότερη. Στο πλαίσιο αυτό, τρία είναι τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν:
1. Η υγιεινή της μύτης θα πρέπει να αποτελεί καθημερινή υπόθεση, με τη χρήση του φυσιολογικού ορού σε πρώτο πλάνο.
2. Το σπίτι θα πρέπει να μην έχει οσμές από τσιγάρο. Οι καπνιστές γονείς θα πρέπει να βρουν κάποιον τρόπο ώστε η ατμόσφαιρα στο σπίτι να παραμένει καθαρή.
3. Η ανακάλυψη των αλλεργιογόνων αυτών που πιθανώς να ευθύνονται για την ανάπτυξη της αλλεργικής ρινίτιδας με ειδικά τεστ.
Στην οξεία ιγμορίτιδα χορηγούνται:
Πολλά υγρά, ούτως ώστε να ρευστοποιούνται και να αποβάλλονται οι βλέννες ευκολότερα,
Φυσιολογικός ορός και αποσυμφορητικά από τη μύτη ώστε να παραμείνει ανοικτή και να μην αναπνέει το παιδί από το στόμα,
Αντιβιοτικά φάρμακα από του στόματος για 10-14 ημέρες είναι η θεραπεία εκλογής,
Σε περίπτωση γνωστής αλλεργικής ρινίτιδας θα πρέπει να χορηγηθεί συμπληρωματικά και ένα αντιισταμινικό φάρμακο
Στη χρόνια ιγμορίτιδα:
Η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 6 εβδομάδες.
Ισότονα και υπέρτονα διαλύματα ορού (πλύσεις) μπορούν να μειώσουν τις ρινικές εκκρίσεις και το οίδημα.
Η τοποθέτηση τοπικών κορτικοστεροειδών και συμφορητικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 7-10 ημέρες, όχι όμως για μεγαλύτερο διάστημα.
Η αντιμετώπιση τόσο της αλλεργικής ρινίτιδας όσο και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ως αιτιών της νόσου, αποτελεί το σημείο κλειδί για την αντιμετώπιση της χρόνιας ιγμορίτιδας.
Η χειρουργική αντιμετώπιση αφορά στις περιπτώσεις εκείνες όπου αποτυγχάνει η συντηρητική-φαρμακευτική αγωγή.
Επίτροπος Κυριακίδου: “Απαράδεκτες οι ανισότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου”
Το άρθρο Σήμα κινδύνου στέλνουν οι ΩΡΛ στους γονείς μικρών παιδιών για τις λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.
Νέες οδηγίες στα νοσοκομεία από το υπουργείο Υγείας ώστε να προετοιμασθούν για την κακοκαιρία
HealthReport.grΗ θρόμβωση μπορεί να συμβεί κατά την ορμονοθεραπεία ή μετά από τις χειρουργικές επεμβάσεις για τη μετάβαση
The post Γ. Γεροτζιάφας: Αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης κατά τη διαδικασία μετάβασης φύλου appeared first on Iatropedia.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, σε πολλές ειδησεογραφικές σελίδες κυκλοφόρησε η είδηση ότι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ απολύονται 6000 εργαζόμενοι ΣΟΧ για να μπουν εργολάβοι στα Νοσοκομεία . Όμως σχετική ανακοίνωση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ δεν είχε εκδοθεί γιατί διαφωνούσε η ΔΑΚΕ, και η ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ) δεν ζήτησε την έγκριση των υπόλοιπων παρατάξεων. Έτσι, για να μην εκτεθεί η ΔΑΚΕ, ανέλαβε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ να εκδώσει μια προσωπική ανακοίνωση, την οποία πολλές ιστοσελίδες την παρουσίασαν ως ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ χωρίς να είναι (δείτε σχετικό δημοσίευμα ΕΔΩ).
Αφορμή της ανακοίνωσης του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ αποτέλεσε η περίπτωση του Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπου απολύονται 19 καθαρίστριες με συμβάσεις ΣΟΧ για να μπει εργολάβος (δείτε ΕΔΩ). Όμως αντίστοιχη στάση δεν είχε υπάρξει στην περίπτωση των εργαζομένων ΣΟΧ στο Νοσοκομείο Αθηνών “Σωτηρία” στις αρχές του έτους, όπου ούτε η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, ούτε η ηγεσία του τοπικού σωματείου (πρόσκειται στη ΔΑΚΕ) εργαζομένων αντέδρασαν.
Αυτό όμως που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι ότι στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ στις 17 Ιανουαρίου, η εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος Υγειονομικών για την Ανατροπή πρότεινε να λάβει απόφαση η Εκτελεστική Επιτροπή για πανελλαδική ημέρα δράσης μέσα στον Ιανουάριο ενάντια στις απολύσεις των ΣΟΧ και στην επαναφορά των εργολάβων. Ενώ όμως όλες οι άλλες παρατάξεις δέχτηκαν την πρόταση του ΕΚΥΑ, η παράταξη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ (ΔΗΣΥ) και η ΔΑΚΕ δεν δέχτηκαν την πρόταση, με αποτέλεσμα να απορριφθεί.
Δεν έχει βέβαια κανείς την αυταπάτη ότι από μόνο μία πανελλαδική ημέρα δράσης θα μπορούσε να ανασχεθεί η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για επαναφορά των εργολάβων. Όμως θα ήταν μια ευκαιρία να αναδειχθεί πανελλαδικά το ζήτημα, να αφυπνιστούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία και να πιεστούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.
Η απόρριψη της πρότασης από τις δύο παρατάξεις δείχνει ότι η ΔΑΚΕ ασκεί φανερά κυβερνητικό συνδικαλισμό, ενώ το ίδιο κάνει συγκαλυμμένα και η ΔΗΣΥ λόγω του εναγκαλισμού της με τη ΔΑΚΕ για την εκλογή κοινού προεδρείου.
Βεβαίως ο λόγος πλέον ανήκει στους εργαζόμενους και στις ηγεσίες των σωματείων που θα πρέπει να οργανώσουν μόνοι τους κινητοποιήσεις για το θέμα, αφού η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ το αρνείται.
The post ΔΗΣΥ και ΔΑΚΕ αρνήθηκαν να γίνουν πανελλαδικές κινητοποιήσεις για την επαναφορά των εργολάβων first appeared on Ygeionomikoi.gr.Σχεδόν όλοι βιώνουν δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή. Όμως η χρόνια δυσκοιλιότητα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.
The post Οι 5 ασθένειες που σχετίζονται με τη χρόνια δυσκοιλιότητα appeared first on Iatropedia.
Η είδηση που αφορά μια διάγνωση καρκίνου και οι συνέπειές της μπορεί να είναι κάτι δύσκολο για όλη την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών.
Πώς μπορείτε να τους μιλήσετε γι αυτό; Πρέπει να τους τα πείτε όλα;
Η απόκρυψη των κακών ειδήσεων για το καλό τους δεν είναι λύση γιατί τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν όταν κάτι δεν πάει καλά.
Θα αρχίσουν να φαντάζονται κάθε λογής πράγματα για να εξηγήσουν τις αλλαγές που παρατηρούν μέσα στην οικογένεια.
Τα παιδιά έχουν επίσης πολύ καλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίζουν την αλήθεια από ό,τι συχνά νομίζετε. Προσαρμόζονται επίσης, καλύτερα στις αλλαγές όταν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.
Δώστε χρήσιμες πληροφορίες: χρησιμοποιήστε τις σωστές λέξεις όπως «καρκίνος» ή «χημειοθεραπεία».
Αυτό που είναι σημαντικό, εκτός από την επιλογή των λέξεων, είναι να καταλάβει το παιδί ότι ο καρκίνος είναι μια συγκεκριμένη και μάλλον σοβαρή ασθένεια που απαιτεί κατάλληλη θεραπεία.
Ενημερώστε τα παιδιά για τη διάγνωση, τη θεραπεία και τις ανεπιθύμητες ενέργειες.
Η συζήτηση για τη θεραπεία είναι απαραίτητη. Αυτό καθησυχάζει το παιδί για το τι γίνεται για τη φροντίδα του γονέα του.
Γενικά, αυτές οι λίγες πληροφορίες είναι αρκετές στην αρχή.
Ένας «χρυσός» κανόνας: Πείτε την αλήθεια αλλά φιλτράρετέ την έτσι ώστε, ο όγκος και η πολυπλοκότητα των πληροφοριών να είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού.
Εάν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, ίσως είναι καλύτερο να τα ενημερώσετε αρχικά όλα μαζί.
Στη συνέχεια, μπορείτε να το συζητήσετε ξανά με κάθε παιδί ξεχωριστά, ώστε να λάβετε υπόψιν την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία κάθε παιδιού.
Μιλήστε επίσης για τις επιπτώσεις της θεραπείας σας στην καθημερινή τους ζωή: π.χ. πείτε «Δεν μπορώ να σε πάω αύριο στο σχολείο γιατί πρέπει να πάω στο νοσοκομείο για τη θεραπεία μου».
Καθησυχάστε το παιδί ότι πάντα θα είναι κάποιος δίπλα του. Εξηγήστε ότι η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, που δεν είναι συμπτώματα της νόσου. Καθησυχάστε το, πείτε στο παιδί σας ότι δεν φταίει για την ασθένειά σας. Εξηγείστε επίσης ότι ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός.
Επίσης, είναι σημαντικό να επισημάνετε ότι λόγω της ασθένειας, ενδέχεται να είστε πιο κουρασμένος ή ευερέθιστος από το συνηθισμένο.
Ακόμα, μια κουβέντα σχετικά με τα συναισθήματα που μπορεί να βιώνει το παιδί σας και το πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη. Ένα παιδί έχει το δικαίωμα να αισθάνεται θλίψη ή θυμό.
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι σημαντικό το παιδί σας να μπορεί να διατηρήσει μια συγκεκριμένη ρουτίνα, με δραστηριότητες που του αρέσουν, αλλά και σύμφωνα με τους συνήθεις οικογενειακούς κανόνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το να υποστηρίζετε το παιδί σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ενθαρρύνετέ το να κάνει ερωτήσεις.
Είναι αναγκαίο το παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να μιλήσει γι'αυτό που θέλει. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι θα το ενημερώνετε πάντα για σημαντικά θέματα.
Τέλος, μπορεί να είναι χρήσιμο να ενημερώσετε τους δασκάλους τους προπονητές και άλλους υπεύθυνους των δραστηριοτήτων του παιδιού σας σχετικά με την ασθένειά σας, καθώς λόγω της ιδιότητάς τους, μπορούν να παρατηρούν τυχόν ασυνήθιστη συμπεριφορά.
Μην διστάσετε να κάνετε όλες τις ερωτήσεις σας και επίσης να ζητήσετε συμβουλές από την ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί στο νοσοκομείο, σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας με το παιδί σας.
Απολαύστε μια Διαδραστική Περιήγηση στο Ιερό των Δελφών στη Θόλο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου»! Η νέα Διαδραστική Περιήγηση στο Ιερό των Δελφών στη Θόλος Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου» αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για όλους.
Επισκεφθείτε τη «ΘΟΛΟ» και ταξιδέψτε στο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, στο πανελλήνιο ιερό των Δελφών, στον ομφαλό της Γης. Η ιστορία των Δελφών χάνεται στην προϊστορία και στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά στον ιερό χώρο των Δελφών, να γνωρίσουν και να θαυμάσουν από κοντά τα σημαντικότερα μνημεία και κτήριά του.
Μια συναρπαστική διαδραστική ξενάγηση, που πραγματοποιείται «ζωντανά» από τις Μουσειοπαιδαγωγούς του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και αποτελεί μια, ακόμη, μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους
Η ανασύνθεση του ιερού, όπως παρουσιάζεται στη «Θόλο», βασίζεται στη διεξοδική περιγραφή του Παυσανία, του 2ου αιώνα μ.Χ, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των ανασκαφών.
Μια συναρπαστική διαδραστική ξενάγηση, που πραγματοποιείται «ζωντανά» από τις Μουσειοπαιδαγωγούς του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και αποτελεί μια, ακόμη, μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.
Για τις ημέρες και ώρες προβολών επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://hellenic-cosmos.gr/.
Προκειμένου να πραγματοποιούνται οι εκάστοτε προγραμματισμένες προβολές στη «ΘΟΛΟ» Εικονικής Πραγματικότητας πρέπει να συμπληρώνεται ένας ελάχιστος αριθμός 10 (δέκα) ατόμων. Για το λόγο αυτό, πριν την επίσκεψή σας στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σας προτρέπουμε προηγουμένως να καλείτε στο τηλέφωνο 212 254 0000 για την ενημέρωσή σας.
Θόλος Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου»
Πειραιώς 254, Ταύρος
212 254 0000
Επίτροπος Κυριακίδου: “Απαράδεκτες οι ανισότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου”
Το άρθρο Δείτε πώς θα απολαύσετε μια διαδραστική περιήγηση στο Ιερό των Δελφών εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.
Τι αναφέρθηκε σε σχέση με τις δράσεις του υπουργείου και την ενίσχυση των υποδομών κατά του καρκίνου.
Είτε επειδή η συγκεκριμένη δίαιτα δεν είναι αποτελεσματική για εμάς ίτε επειδή δεν μπορούμε να την κάνουμε συνήθεια, υπάρχουν τρόποι να σώσουμε μια τέτοια κατάσταση.
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε σήμερα, 4 Φεβρουαρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, μαζί με τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, το Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών “Άγιος Σάββας”.
Ο Υπουργός και η Γενική Γραμματέας συναντήθηκαν με τη διοίκηση, τους γιατρούς, αλλά και εκπροσώπους της Νοσηλευτικής, Ιατρικής και Διοικητικής υπηρεσίας και των Κλινικών. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό ευχαρίστησαν τον Υπουργό Υγείας για την επίσκεψη του.
Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης: “η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επένδυσε στην πρόληψη και συνεχίζουμε τις δράσεις για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα των πολιτών. Ήδη άνω των 5.200 γυναικών έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα και ξεκινούν άμεσα τις θεραπείες τους. Η πρόληψη σώζει. Η χώρα μας πλέον διαθέτει οργανωμένα Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου και για πρώτη φορά η Πολιτεία προσεγγίζει τους πολίτες για να κάνουν τις βασικές εξετάσεις ώστε αν υπάρχει κάτι να εντοπιστεί”.
Δράσεις του Υπουργείου Υγείας που υλοποιούνται και έργα που έχουν δρομολογηθεί κατά του καρκίνου:
– Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον καρκίνο του μαστού. Ήδη έχουν γίνει περίπου 85.000 μαστογραφίες και περίπου 5.200 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο.
– Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων παχέος εντέρου
– Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων καρκίνου της μήτρας
– Μείωση του καπνίσματος μέσω αντικαπνιστικού νόμου και δράσεων για τη διακοπή του καπνίσματος.
– Εμβολιασμός HPV και στα αγόρια
– Καινοτόμες θεραπείες με ενίσχυση των κλινικών δοκιμών στα φάρμακα
– Ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω του προσωπικού γιατρού που θα παρακολουθεί την υγεία του πολίτη για έγκαιρη διάγνωση
– Οργανωμένο πλαίσιο για την κατ οίκον νοσηλεία για ογκολογικούς ασθενείς
– Ανακουφιστική Φροντίδα για πρώτη φορά στη χώρα μας
Ανέγερση Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη και μεταστέγαση του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου.
Ανέγερση νέου κτιρίου για την επέκταση της Ογκολογικής Κλινικής και την ένταξη του Νέου Κέντρου Ακτινοθεραπείας συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
Ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «H Σωτηρία»
Προσθήκη νέας πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας Α.Π.Θ. στο Γ.Ν.Θ. “ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ”
Κατασκευή του κτιρίου Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»
Δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο Γ’ κτήριο των κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης
Λειτουργεί Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Θεσσαλονίκης Δωρεά του Κοινωφελούς Ίδρυματος Ιωάννη Σ. Λάτση.
Σε πρώτο πρόσωπο: Το ημερολόγιο της μάχης μου με τον καρκίνο
Μάθε πώς θα μειώσεις το αλάτι στη διατροφή σου, χωρίς να μειώσεις την απόλαυση
Το άρθρο Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και ο Θάνος Πλεύρης επισκέφτηκε το Αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.
Με τον καρκίνο πρωτοσυστηθήκαμε πριν από 7 μήνες, όταν έγινε και η επίσημη διάγνωση: καρκίνος στομάχου. Η αφορμή της γνωριμίας μας ήταν τυχαία, όπως διαπιστώνω εκ των υστέρων, ότι συμβαίνει στους περισσότερους καρκινοπαθείς ασθενείς. Και αυτό διότι πολλές φορές δεν υπάρχουν φανερά συμπτώματα ή, εάν υπάρχουν, τα αποδίδεις κάπου αλλού.
Για παράδειγμα ο δικός μου αιματοκρίτης, που αυξομειωνόταν και συνήθως τον απέδιδα στην έλλειψη σιδήρου ή στην σιδηροπενική αναιμία, που είχα εμφανίσει στο παρελθόν. Μόνο όταν μετά από ένα «εύκολο» κατά τους γιατρούς χειρουργείο αφαίρεσης χολής, χρειάστηκε να μου χορηγηθούν ενδοφλέβια ένα μπουκάλι σιδήρου και ένα μπουκάλι αίμα, για να μπορέσω να πάρω εξιτήριο, ο χειρουργός μου με προβληματισμένο ύφος έπεισε κι εμένα να ψάξω λίγο περισσότερο τι συμβαίνει με το σώμα μου.
Στη δική μου περίπτωση δεν μπορώ να μιλήσω για σοκ διάγνωσης καρκίνου, διότι το πλήθος των διαγνωστικών εξετάσεων – αιματολογικές, βιοχημικές, δύο αξονικές, δύο γαστροσκοπήσεις στομάχου για βιοψία και, τέλος, ένα λαπαροσκοπικό χειρουργείο για λήψη δείγματος από διάφορες περιοχές του στομάχου – είχαν προηγηθεί και μαζί με αυτές τα μέσα και τα έξω σε διάφορες νοσοκομειακές μονάδες και διαγνωστικά κέντρα. Πέρασα ένα μεγάλο και δύσκολο διάστημα με παυσίπονα για την πλάτη μου – παραδόξως, εάν και μιλάμε για καρκίνο στομάχου, το στομάχι μου δεν πονούσε καθόλου – και όλο το καλοκαίρι να χάνω βάρος, να μην μπορώ να φάω ή να κοιμηθώ σωστά. Έτσι, αν μπορώ να το πω, η τελική διάγνωση ήρθε για μένα ως «ανακούφιση» (ποιητική αδεία), αφού σήμαινε ότι επιτέλους θα ξεκινούσα μία θεραπεία.
Στο μυαλό μου η αρχή μιας θεραπείας σηματοδοτούσε την έναρξη της σωτηρίας μου, αλλά αυτή η ελπίδα γρήγορα ματαιώθηκε, όταν κατάλαβα ότι θα δοκιμάζονταν διάφορες θεραπείες μέχρι και εάν να βρεθεί εκείνη, που μου ταιριάζει καλύτερα. Πράγματι, η πρώτη θεραπεία μου πέτυχε μία ικανοποιητική μείωση των καρκινικών δεικτών, αλλά κάποια στιγμή επήλθε η στασιμότητα. Φάνηκε ότι έδωσε στο σώμα μου ό,τι μπορούσε να του δώσει, όταν ο οργανισμός μου έκανε μία αντίδραση, γιατί δεν μπορούσε να την αντέξει πλέον. Οι γιατροί αποφάσισαν να μου τη διακόψουν, αφού την τελευταία φορά που μου χορηγήθηκε δεν μπορούσα να σηκωθώ από τη θεραπευτική καρέκλα, για να φύγω από το νοσοκομείο – έπρεπε να μου δώσουν δύο αμπούλες μαγνήσιο για να σταθώ κάπως στα πόδια μου, που δεν τα ένιωθα. Έτσι, δοκιμάστηκε μία δεύτερη θεραπεία, που για καλή μου τύχη εγκρίθηκε και τη συνεχίζω μέχρι σήμερα, με σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα. Πρόκειται για ένα κοκτέιλ χημειοθεραπείας με ανοσοθεραπεία μαζί. Προς το παρόν πάμε καλά. Δεν ξέρω το αύριο τι θα δείξει. Παραμένω κατά βάση αισιόδοξη.
Καθημερινά η ζωή σου οργανώνεται γύρω από τα φάρμακα, που πρέπει να παίρνεις. Να μην ξεχάσω τις σωστές ώρες, να κάνω τις επιπρόσθετες ενέσεις, να μην παραλείψω τις εβδομαδιαίες αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις και το γράψιμο ημερομηνιών σε ένα ημερολόγιο, για να μην ξεχνάω ποτέ τίποτα. Ταυτόχρονα παλεύεις με τις δυσάρεστες συνέπειες της θεραπείας. Μούδιασμα στα πόδια, ρινορραγία, απώλεια μαλλιών. Ευτυχώς η κόρη μου αγόρασε στη μαμά της ένα ημερολόγιο. Μικρό και πολύτιμο, για να γράφω τι αισθάνομαι και πώς το βιώνω όλο αυτό στις λευκές του σελίδες, όταν έχω χρόνο. Και θέλω να πω ότι βοηθάει, κάποιες μέρες που γελάω λιγότερο ή και περισσότερο, να γράφω λίγες γραμμές στο ημερολόγιό μου.
Σίγουρα στη δική μου περίπτωση βοήθησαν οι αγαπημένοι μου άνθρωποι, η οικογένειά μου, ένα πολύ μικρό δίκτυο καλών φίλων, που, ακόμη κι αν δεν μπορούσα να μιλήσω, μου έστελναν μηνύματα κάθε μέρα, αλλά και η επαφή μου με την εργασία με όποιο τρόπο μπορούσα να δουλέψω. Ένα θεραπευτικό μασάζ, λίγα μαθήματα γιόγκα, η συζήτηση με έναν ψυχολόγο, αλλά και ένα περπάτημα στη φύση, ένα ταξίδι εκτός πόλης. Όλα αυτά μου θύμιζαν ακόμη ότι είμαι άνθρωπος και όχι μία μηχανή φαρμάκων και με έκαναν να εκτιμώ περισσότερο τη ζωή, που οι περισσότεροι την έχουμε ως δεδομένη.
Σήμερα, μια περσινή μου φοιτήτρια ανέβασε διαδικτυακά στην «ιστορία» της ένα κάδρο, που έχει βάλει στο σαλόνι της, για να βλέπει καθημερινά αντί για φωτογραφία, αυτές τις δύο πολύτιμες φράσεις: «Αγαπημένε μου εαυτέ μη σταματάς να με αγαπάς. Σε έχω ψάξει παντού». Ταυτίζομαι με αυτή τη μεγάλη αλήθεια για να συνεχίσω όπως όλοι μας, αυτό το δύσκολο μονοπάτι της ζωής μου.
Κ. Λ.
Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος
Επίτροπος Κυριακίδου: “Απαράδεκτες οι ανισότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου”
Το άρθρο Σε πρώτο πρόσωπο: Το ημερολόγιο της μάχης μου με τον καρκίνο εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.
Τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται στην ανάπτυξη καρκίνων αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κα Μαρία Καλογεροπούλου, Επικεφαλής Τμήματος Health Technology Assessment-HTA στη μελέτη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, αναφέροντας τέσσερις τρόπους πρόληψης.
Σύμφωνα με την μελέτη “Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής” που παρουσιάστηκε την Τρίτη (31/01) από την All.Can Greece, ο άξονας της αποτελεσματικότερης πρόληψης αφορά κυρίως στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και περιλαμβάνει μέτρα μείωσης της έκθεσης του πληθυσμού στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, που ευθύνονται για τον καρκίνο (πρωτογενής πρόληψη) καθώς και στην αύξηση της συμμετοχής του πληθυσμού σε δράσεις και προγραμμάτων ατομικού και ομαδικού προσυμπτωματικού ελέγχου για επιλεγμένα είδη καρκίνου.
Η μελέτη περιλαμβάνει συστάσεις πολιτικής για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου.
Στόχος της μελέτης είναι να συνδράμει στην προσπάθεια της πολιτείας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και να αναδείξει τα διαχρονικά κενά και τις αδυναμίες στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην έλλειψη εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο.Την παρουσίαση της μελέτης έκανε η κα Μαρία Καλογεροπούλου, Επικεφαλής Τμήματος Health Technology Assessment-HTA, IQVIA Hellas, η οποία ανέλαβε να συντάξει τη μελέτη, με τη συνδρομή της Διοικούσας Επιτροπής της All.Can Greece.
Σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι πως πάνω από το 40 % του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και μέσω προληπτικών δράσεων.
Τον Φεβρουάριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον χάρτη πορείας για το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο εισαγάγει δράσεις για την πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπεία του καρκίνου στην ΕΕ, μειώνοντας παράλληλα τις ανισότητες στον τομέα της υγείας μεταξύ των κρατών μελών και εντός αυτών.
Το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, καθώς και οι χρόνιες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β (HBV), ηπατίτιδα C (HCV) και ορισμένα είδη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι κύριοι παράγοντες για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου
Η κατανάλωση καπνού συνεχίζει να είναι η πρώτη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% του συνόλου των καρκίνων να αποδίδονται στη χρήση καπνού, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης.
Με την εξάλειψη της χρήσης καπνού, εννέα στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω της αυστηρής επιβολής του πλαισίου ελέγχου της κατανάλωσης καπνού, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κανόνων για τα νέα προϊόντα.
Το σχέδιο προτείνει ενέργειες για τη δημιουργία μιας «Γενιάς Χωρίς Καπνό» όπου λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα χρησιμοποιεί καπνό έως το 2040, σε σύγκριση με περίπου 25% σήμερα. Ο ενδιάμεσος στόχος είναι να επιτευχθεί ο «Στόχος του ΠΟΥ» για σχετική μείωση του καπνού κατά 30% έως το 2025 σε σύγκριση με το 2010, που αντιστοιχεί σε επιπολασμό του καπνίσματος περίπου 20% στην ΕΕ.
Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των νέων από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού και συναφή προϊόντα. Η φορολογία του καπνού είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την καταπολέμηση της κατανάλωσης καπνού, ιδίως για την αποτροπή των νέων από την έναρξη του καπνίσματος.
Το σχέδιο για τον καρκίνο θα δημιουργήσει ώθηση για καλύτερη επιβολή της νομοθεσίας στον εθνικό έλεγχο του καπνού των κρατών μελών, ιδίως όσον αφορά τις πωλήσεις σε ανηλίκους και εκστρατείες για τη διακοπή του καπνίσματος. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη εφαρμογή του πλαισίου του ΠΟΥ «Σύμβαση για τον έλεγχο του καπνού».
Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου19 στη χώρα μας και ανάπτυξη δράσεων και εκστρατειών για τη διακοπή του καπνίσματος.
Μία δράση υψηλής προτεραιότητας σχετίζεται με τη μείωση της επίπτωσης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ.
Τα αποτελέσματά της περιλαμβάνουν εκτός από τη μείωση των νέων περιπτώσεων καρκίνου και τη μείωση των οδικών ατυχημάτων.
Απαιτείται ανάπτυξη ενημερωτικής εκστρατείας για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη φορολογία του οινοπνεύματος και πρόταση υποχρεωτικής επισήμανσης των συστατικών και της περιεκτικότητας σε θερμίδες καθώς και προειδοποιήσεων για την υγεία στα οινοπνευματώδη ποτά.
Σύμφωνα με την μελέτη θα πρέπει να εφαρμοστούν εκστρατείες για τη μείωση της κατάχρησης οινοπνεύματος μέσω στήριξης για την ανάπτυξη ικανοτήτων και βέλτιστων πρακτικών και για τη μείωση της έκθεσης των νέων στη διαδικτυακή προβολή και διαφήμιση οινοπνευματωδών προϊόντων.
Αναγνωρίζεται πλέον ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού (μεταεμμηνοπαυσιακή), παχέος εντέρου, ενδομήτριο (βλεννογόνο της μήτρας), ωοθήκες, νεφροί, ήπαρ, χοληδόχος κύστη, γαστρο-οισοφαγική συμβολή, οισοφάγος (αδενοκαρκίνωμα) και πάγκρεας.
Η αξιολόγηση της IARC κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου του θυρεοειδούς, του πολλαπλού μυελώματος και του μηνιγγιώματος.
Επιπλέον, υπάρχουν μέτρια στοιχεία για συσχέτιση με καρκίνους του στόματος, του φάρυγγα, λάρυγγα και μαστού ανδρών, με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη και με διάχυτο από μεγάλα Β-κύτταρα λέμφωμα.
Απαιτείται, επομένως, περισσότερη έρευνα για να αποσαφηνιστεί με σαφήνεια εάν η παχυσαρκία είναι μια αιτία για αυτούς τους τύπους καρκίνου. Η δύναμη της συσχέτισης μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου διαφέρει ανάλογα με την ανατομική θέση.
Για παράδειγμα, οι σχετικοί κίνδυνοι κυμαίνονται από 1,5–1,8 για τη συσχέτιση της παχυσαρκίας με τους καρκίνους του παχέος εντέρου, γαστροοισοφαγικής συμβολής, ήπατος, χοληδόχου κύστεως, παγκρέατος και νεφρού. Υπάρχουν μερικές αξιοσημείωτες περιπτώσεις όπως το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου, ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισής του ήταν ήταν 4,8 για ΔΜΣ 40 kg/m2 ή περισσότερο σε σύγκριση με το κανονικό βάρος.
Η παχυσαρκία συσχετίζεται επίσης έντονα με τον καρκίνο του ενδομητρίου, όπου ΔΜΣ 30 kg/m2 προσδίδει υψηλότερο (2,5) σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης αυτής της κακοήθειας. Για γυναίκες με ΔΜΣ 40 kg/m2 και άνω, ο σχετικός κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται στο 7,1 σε σύγκριση με τις γυναίκες με χαμηλότερο ΔΜΣ. Το 2014, 1,97 δισεκατομμύρια ενήλικες και περισσότερα από 338 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι είχαν ταξινομηθεί ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξάνεται ως μια σημαντική αντανάκλαση των επιπτώσεων της εκβιομηχάνισης και της αύξησης των καθιστικών συνηθειών παγκοσμίως. Πλησιάζοντας το 2040, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην παχυσαρκία αναμένεται να συμβούν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η παγκόσμια επιβάρυνση του καρκίνου.
Παγκοσμίως, το ποσοστό των καρκίνων που αποδίδεται στην παχυσαρκία έχει εκτιμηθεί πρόσφατα ότι κυμαίνεται από λιγότερο από 1% έως 9,5%, ανάλογα με τον καρκίνο.
Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που είναι ο τρίτος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στην Ευρώπη και η τρίτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, τουλάχιστον το 20% των περιπτώσεων είναι πιθανό να αποδίδεται άμεσα στην παχυσαρκία, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 40.000 νέες περιπτώσεις ετησίως.
Απαιτούνται δράσεις αντιμετώπισης της ανθυγιεινής διατροφής, της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής με τη μείωση των καρκινογόνων ρύπων στα τρόφιμα, αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης και προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία.
Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν την προστατευτική δράση της υψηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών έναντι του κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου και ιδίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος.
Συνιστάται μειωμένη κατανάλωση ζωικών λιπών και κρέατος και αυξημένη κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου, λαχανικών, φρούτων και δημητριακών.
Οι πιο σημαντικοί λοιμογόνοι παράγοντες είναι οι ιοί της Ηπατίτιδας Β και C (ευθύνονται για την εμφάνιση μέρους των καρκίνων του ήπατος) και ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), κάποιοι τύποι του οποίου αποτελούν την κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ και ο HIV φαίνεται ότι συνδέεται με την εμφάνιση μορφών καρκίνου.
Υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HBV αλλά τα ποσοστά κάλυψης από το εμβόλιο αυτό ποικίλλουν. Δεδομένου ότι ο εκλεκτικός εμβολιασμός μόνο των ομάδων υψηλού κινδύνου δεν φαίνεται να αποδίδει, απαιτείται καθολικός εμβολιασμός όλων των παιδιών έναντι του HBV για την προστασία από λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.
Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού και του πέους, όπως και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό.
Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Στην χώρα μας διατίθεται το εννεαδύναμο (HPV9) εμβόλιο HPV. Ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την 9 ηλικία των 18 ετών.
Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών μέχρι 31.12.2023.
Υπολογίζεται ότι το 90% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας προκύπτει από τους 7 ογκογόνους τύπους του εννεαδύναμου (HPV9) εμβολίου HPV. Αναγνωρίζοντας ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας επηρεάζει πολλές γυναίκες σε μια ηλικία που έχουν σημαντικές οικονομικές και οικογενειακές ευθύνες, και αναγνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο πρόληψης, είναι επιτακτική η ανάγκη εξάλειψης αυτής της ασθένειας ως δημόσιο πρόβλημα υγείας.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ολόκληρη τη μελέτη εδώ.
Το μήνυμα του Πρωθυπουργού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
The post Μητσοτάκης: Η μάχη απέναντι στον καρκίνο είναι μία υπόθεση που μας αφορά όλους appeared first on Iatropedia.
Στο πλευρό των καρκινοπαθών βρέθηκε το πρωί ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η γεν. γραμμ. Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
The post Θάνος Πλεύρης: Στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» λόγω Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου appeared first on Iatropedia.
Το αλάτι αποτελεί ένα βασικό ηλεκτρολύτη απαραίτητο για τον οργανισμό σου. Ωστόσο, η πρόσληψή του σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεσαι θεωρείται ανθυγιεινή, κυρίως επειδή το νάτριο (συστατικό του αλατιού) μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σου πίεση. Για τον λόγο αυτό, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν ή να “κόψουν” το αλάτι από τη διατροφή τους. Αυτό που επίσης πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι το αλάτι εντοπίζεται φυσικά σε πολλές τροφές- πέρα από αυτό που προσθέτεις στο φαγητό σου- όπως και στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα.
Επειδή, δεν είναι πάντα εύκολο να βγάλεις το αλάτι από τη ζωή σου, ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc., Πάρης Παπαχρήστος, δίνει μέσα από το diaitologos.com, χρήσιμα tips για να μειώσεις το αλάτι στη διατροφή σου.
Απομάκρυνε την αλατιέρα από το τραπέζι σου. Δοκίμασε το φαγητό πριν προσθέσεις επιπλέον αλάτι από συνήθεια..
Εξάλειψε τα αλμυρά τρόφιμα από τη διατροφή σου και μείωσε την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα.
Επίλεξε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Υπάρχουν πολλά προϊόντα χωρίς αλάτι ή με μειωμένη περιεκτικότητα σε αλάτι. (Δες πως θα διαβάζεις τις διατροφικές ετικέτες στη συνέχεια.)
Απόφυγε τα επεξεργασμένα έτοιμα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των γρήγορων φαγητών και των σνακ.
Κατανάλωσε περισσότερα σπιτικά γεύματα. Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται από το μηδέν είναι φυσικά χαμηλότερα σε νάτριο από τα περισσότερα μείγματα στιγμιαίων και συσκευασμένων τροφίμων (π.χ. στιγμιαία μείγματα σούπας, έτοιμες σάλτσες ζυμαρικών).
Σε εστιατόρια – ταβέρνες και γενικά χώρους μαζικής εστίασης, ζήτησε προκαταβολικά να μην προσθέσουν αλάτι στις σαλάτες, τα ορεκτικά και τα κυρίως πιάτα σου.
Απόφυγε τα έτοιμα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά. Κατανάλωσε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο το οποίο μετριάζει τις επιδράσεις του νατρίου και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη,
τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών ουσιών, επομένως αποτελούν μία υγιή προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή. Επίσης, έχουν χαμηλές θερμίδες, ένα επιπλέον μπόνους για τον έλεγχο του βάρους σου.
Να είσαι δημιουργικός και να εμπλουτίζεις τα φαγητά σου με άλλα ενισχυτικά γεύσης, αντί του αλατιού.
Τα υποκατάστατα αλατιού παρασκευάζονται μερικές φορές από κάλιο, οπότε διάβασε προσεκτικά την ετικέτα τους. Εάν ακολουθείς δίαιτα χαμηλού καλίου, συμβουλέψου τον γιατρό σου πριν χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε υποκατάστατο αλατιού.
Αντικατάστησε το αλάτι με μπαχαρικά, βότανα και λαχανικά! Πρόσθεσε θυμάρι, δυόσμο, κάρυ, βασιλικό, δεντρολίβανο, ρίγανη, κρεμμύδι, λεμόνι, σκόρδο, τζίντζερ, κουρκουμά, κάπαρη, ξύδι ,πιπέρι, πάπρικα, τσίλι ή ακόμα και πιπεριές και μανιτάρια. Όχι μόνο θα κερδίσεις μια διαφορετική και έντονη γεύση στο πιάτο σου αλλά φυσικά θα επωφεληθείς και από πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.
Παρακάτω ακολουθούν ενδεικτικά ορισμένα οφέλη από τα πιο γνωστά μπαχαρικά:
Μαύρο Πιπέρι
“Ο βασιλιάς των μπαχαρικών” ταιριάζει σε όλες τις συνταγές, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βελτιώνει τη χώνεψη και έχει και αντιμικροβιακή δράση.
Κουρκουμάς
Διαθέτει δράση καρδιοπροστατευτική, μειώνοντας τη χοληστερόλη, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη.
Δυόσμος
Έχει αντιοξειδωτικέςκαι χαλαρωτικές ιδιότητες, ενώ φαίνεται πως βελτιώνει την υγεία του στομάχου μειώνοντας τους γαστρικούς πόνους.
Ρίγανη
Είναι γνωστή για την αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντικμικροβιακή δράση της. Παράλληλα, αποτελεί πηγή βιταμινών (C,K, A0 και πολλών μετάλλων.
Τζίντζερ
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανακουφίζει από συμπτώματα ναυτίας και εμετού, ρυθμίζει τη χοληστερόλη κ.α.
Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσεις το αλάτι στη διατροφή σου είναι να γνωρίζεις πόσο αλάτι έχουν τα προϊόντα που καταναλώνεις. Για τον σκοπό αυτό ο πολυτιμότερος βοηθός σου δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τις ετικέτες που συνοδεύουν το κάθε τρόφιμο. Σε αυτές αναγράφονται όλα τα περιεχόμενα συστατικά συμπεριλαμβανομένου του αλατιού!
Το άρθρο Μάθε πώς θα μειώσεις το αλάτι στη διατροφή σου, χωρίς να μειώσεις την απόλαυση εμφανίστηκε πρώτα στο Healthstories.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,.
Ο Τομέας Υγείας του Ε.Ε.Σ. προτείνει έξι προληπτικά μέτρα που αποδεδειγμένα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου.