Γιατί μελετάμε την Αγία Γραφή;

ekklisiaonline.gr | Φανούρης Ευστράτιος, Θεολόγος, Κοινωνιολόγος – Η Αγία Γραφή είναι κατά κάποιο τρόπο η βιογραφία του Θεού στον κόσμο αυτό. Γιατί μελετάμε την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη; Πως πρέπει να διαβάζουμε το Ευαγγέλιο;

Ευαγγέλιο: Γιατί μελετάμε την Αγία Γραφή;

Η Αγία Γραφή είναι κατά κάποιο τρόπο η βιογραφία του Θεού στον κόσμο αυτό. Γιατί μελετάμε την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη; Πως πρέπει να διαβάζουμε το Ευαγγέλιο;

00:00 Εκκλησία Online
00:10 Αγία Γραφή
02:03 Τι έδειξε ο Θεός στην Αγία Γραφή
06:24 Προετοιμασία για την μελέτη της Αγίας γραφής
07:20 Πως πρέπει να μελετάμε την Αγία Γραφή;
10:17 Γιατί να διαβάζουμε την Αγία Γραφή;
15:08 Ο Θεός είναι Λόγος

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ (ή Βίβλος ή Ιερά Γράμματα) Αποτελείται από δύο μέρη: Την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη, μια ευρύτατη συλλογή βιβλίων που αναφέρονται στην αποκάλυψη του Θεού μέσα στην ανθρώπινη Ιστορία.

Η Βίβλος δεν είναι προϊόν ενός συγγραφέα ή μίας εποχής, αλλά περιλαμβάνει κείμενα που καλύπτουν μια μακραίωνη χρονική περίοδο, στα οποία αντικατοπτρίζονται οι γλωσσικές ιδιομορφίες και τα εκφραστικά μέσα της κάθε εποχής, οι φιλοσοφικές, θεολογικές και θρησκευτικές ιδέες και αντιλήψεις, καθώς και τα κάθε φορά πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα.

Όμως, η Βίβλος δεν είναι μόνον ανθρώπινο έργο αλλά και θείο, καθώς δεν είναι προϊόν γραφείου, καρπός των θεολογικών αναζητήσεων κάποιου διανοούμενου ή το κατασκεύασμα κάποιου ιερατείου, αλλά πίσω από κάθε βιβλικό κείμενο υπάρχει η αποκάλυψη του Θεού προς το λαό του ο οποίος τη βίωσε, και διατήρησε ζωντανή στην παράδοσή του την εμπειρία της. Και είναι ακριβώς αυτή η εμπειρία της αποκάλυψης του Θεού μέσα στην ανθρώπινη Ιστορία το κοινό στοιχείο που συγκροτεί τούτη τη συλλογή ποικιλόμορφων κειμένων σε ενιαίο σώμα και προσδίδει τη θαυμαστή της ενότητα σ’ αυτήν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο βιβλίο της.